Sernik wiedeński

Sernik wiedeński
Desery
8-10
Łatwe
1h 30min

Składniki na ciasto:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 10 jajek Carrefour Bio
  • 250 g masła
  • 280 g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • skórka starta z 1 pomarańczy

Do posypania:

  • cukier puder

Krok 1

Do miski wrzucamy miękkie masło. Ucieramy kilka minut. Następnie dodajemy cukier i ponownie ucieramy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do masy. Całość ucieramy. Następnie wrzucamy mąkę oraz skórkę z pomarańczy. Całość miksujemy na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy delikatnie tylko do połączenia się składników.

 

Krok 2

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Masę sernikową przelewamy do formy o średnicy ok. 25 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 1 h. Do piekarnika wkładamy również foremkę z wodą. Studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Idealne ciasto na Boże Narodzenie

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu