Do miski wrzucamy miękkie masło. Ucieramy kilka minut. Następnie dodajemy cukier i ponownie ucieramy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do masy. Całość ucieramy. Następnie wrzucamy mąkę oraz skórkę z pomarańczy. Całość miksujemy na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy delikatnie tylko do połączenia się składników.
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Masę sernikową przelewamy do formy o średnicy ok. 25 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 1 h. Do piekarnika wkładamy również foremkę z wodą. Studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Idealne ciasto na Boże Narodzenie
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies