Sernik rafaello kokosowo-migdałowy

Sernik rafaello kokosowo-migdałowy
Desery
8-10
Średni
50 min
Ocena 3

Składniki

 

  •            400 g twarogu
  •            300 g mascarpone
  •             szklanka cukru lub ksylitolu
  •            2 łyżki mąki ziemniaczanej
  •            4 jajka
  •            1 żółtko
  •            300 ml gęstego mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej

            
do dekoracji:

  • śmietanka kokosowa
  • wiórki kokosa
  • kulki rafaello

Krok 1

Ciasteczka przekładamy do blendera i miksujemy. Dodajemy mielone migdały, wiórki kokosa oraz roztopione masło. Całość mieszamy, przekładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w lodówce.

Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Do naczynia przekładamy zmielony twaróg. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier, a po chwili jajka. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy gęste mleko kokosowe (z górnej części puszki) lub śmietankę kokosową. 

Krok 2

Masę serową przelewamy na spód tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika  na 15 min., zmniejszamy moc do 120 C i pieczemy sernik kolejną godzinę.  

Po wystudzeniu (najlepiej całą noc w lodówce) ciasto smarujemy łyżką śmietanki kokosowej, posypujemy wiórkami kokosa i dekorujemy kulkami rafaello.

„Przedstawiam wielkanocny sernik w nowej odsłonie! Lekki, delikatny i puszyty, wzbogacony nutami migdałowymi i kokosowymi. Palce lizać!” 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

7
19
 

0,215 kg

33,44 zł/1 kg

5
49
 

0,2 kg

27,45 zł/1 kg

12
79
 

0,4 kg

31,98 zł/1 kg

6
59
 

0,25 kg

26,36 zł/1 kg

6
69
 

0,25 kg

26,76 zł/1 kg

4
99
 

1 kg

6
59
 

0,5 kg

13,18 zł/1 kg

12
99
 

10 szt.

1,30 zł/1 szt.


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu