Sernik dyniowy o smaku kawowym

Sernik dyniowy o smaku kawowym
Desery
8-10
Średni
2 h
Ocena 3

Składniki

 

  • Masa kawowa:
  • 250 ml wody
  • 3 łyżeczki imbiru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka kardamonu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 400 g masy kajmakowej
  • 200 g puree z dyni
  • 50 ml mocnej zaparzonej kawy

 

  • Masa sernikowa:
  • 800 g twarogu sernikowego
  • 5 jajek
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

  • bita śmietana i ulubiony sos do dekoracji

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Dynię kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ją do miękkości ok. 30 min., następnie blendujemy na gładkie purée. (Jeśli zostanie nam więcej purée, możemy przechować je w lodówce i wykorzystać do innej potrawy.)

Przygotowujemy tortownicę: spód wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka przekładamy do blendera i miksujemy, następnie dodajemy roztopione masło i ponownie blendujemy do połączenia się składników. Powstałą kruszonką wykładamy spód formy, uklepujemy i wkładamy do lodówki.

W międzyczasie do rondelka wlewamy wodę. Dodajemy imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon oraz cukier i doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy ok. 15 min, aż sos nieco zgęstnieje. Po tym czasie przecedzamy go przez gazę lub sitko z nadmiaru przypraw i pozostawiamy do wystudzenia.

Miksujemy masę kajmakową z purée z dyni oraz zaparzoną i ostudzoną kawą. Po chwili dodajemy uprzednio przygotowany syrop. Całość dokładnie mieszamy, aż do połączenia się składników.

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 175 C.

Zmielony twaróg mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz cukrem. Następnie dokładnie miksujemy dodając, za każdym razem, po jednym jajku.

Masy łączymy ze sobą i przelewamy do formy. Tortownicę wstawiamy na 15 min do piekarnika, aż masa się zetnie, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 C i pieczemy kolejne 60 min.

Śmietanę mieszamy z cukrem. Na 15 min przed końcem pieczenia smarujemy sernik powstałym kremem, który stworzy delikatną powłokę.

Po upływie wyznaczonego czasu wyłączamy piekarnik, jednak pozostawiamy w nim ciasto (możemy uchylić drzwiczki).

Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia. Możemy udekorować go bitą śmietaną i ulubionym sosem.

"Jako prawdziwy koneser serów nigdy nie zadowalam się pospolitym sernikiem. Szukam deseru, który zaskoczy wykwintnym smakiem i weźmie szturmem moje kubki smakowe. Ten to uczynił."

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu