Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Dynię kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ją do miękkości ok. 30 min., następnie blendujemy na gładkie purée. (Jeśli zostanie nam więcej purée, możemy przechować je w lodówce i wykorzystać do innej potrawy.)
Przygotowujemy tortownicę: spód wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka przekładamy do blendera i miksujemy, następnie dodajemy roztopione masło i ponownie blendujemy do połączenia się składników. Powstałą kruszonką wykładamy spód formy, uklepujemy i wkładamy do lodówki.
W międzyczasie do rondelka wlewamy wodę. Dodajemy imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon oraz cukier i doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy ok. 15 min, aż sos nieco zgęstnieje. Po tym czasie przecedzamy go przez gazę lub sitko z nadmiaru przypraw i pozostawiamy do wystudzenia.
Miksujemy masę kajmakową z purée z dyni oraz zaparzoną i ostudzoną kawą. Po chwili dodajemy uprzednio przygotowany syrop. Całość dokładnie mieszamy, aż do połączenia się składników.
Piekarnik nagrzewamy do 175 C.
Zmielony twaróg mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz cukrem. Następnie dokładnie miksujemy dodając, za każdym razem, po jednym jajku.
Masy łączymy ze sobą i przelewamy do formy. Tortownicę wstawiamy na 15 min do piekarnika, aż masa się zetnie, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 C i pieczemy kolejne 60 min.
Śmietanę mieszamy z cukrem. Na 15 min przed końcem pieczenia smarujemy sernik powstałym kremem, który stworzy delikatną powłokę.
Po upływie wyznaczonego czasu wyłączamy piekarnik, jednak pozostawiamy w nim ciasto (możemy uchylić drzwiczki).
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia. Możemy udekorować go bitą śmietaną i ulubionym sosem.
"Jako prawdziwy koneser serów nigdy nie zadowalam się pospolitym sernikiem. Szukam deseru, który zaskoczy wykwintnym smakiem i weźmie szturmem moje kubki smakowe. Ten to uczynił."
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies