Mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, aby powstał zaczyn. Odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. W międzyczasie gotujemy ziemniaka do miękkości i blendujemy go na pure.
Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy cukier, pure ziemniaczane, sól, oraz zaczyn z drożdży. Całość delikatnie mieszamy, następnie dokładamy jajko, roztopione masło oraz alkohol. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia.
Następnie przekładamy ciasto na stolnicę. Dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy z nich kulki. W środku każdej kuleczki robimy dziurkę. Zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju ok 2-3 min, aż się zarumienią. Następnie przekładamy na drugą stronę. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem.
„Zarządzam pączki po włosku! Cała tajemnica tkwi w dodatku puree ziemniaczanego. W Tłusty Czwartek zdradzam Wam ten sekret, abyście i Wy cieszyli się wyjątkowym smakiem.”
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies