Sprawdzony przepis na tort bezowy Pavlova – jak go upiec?
Desery
Na Dzień Matki ugość mamę pycha deserem! Polecamy przepis na szybki i łatwy w przygotowaniu, tort bezowy Pavlova.
SKŁADNIKI NA TORT BEZOWY PAVLOVA:
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka w temperaturze pokojowej rozdzielamy na białka i żółtka. Białka przekładamy do miski i ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier, nadal ubijając. Pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz sól. Nadal ubijamy, aż masa będzie sztywna i lśniąca.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy okrąg o średnicy 20 cm. Ubitą pianę przekładamy na blaszkę. Formujemy brzegi pavlovej. Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 160 C. Po 10 min zmniejszamy moc na 120 C i suszymy bezę ok. 1,5 h. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
- Śmietanę ubijamy na puszystą masę. Dodajemy wiórki kokosa. Powstałym kremem dekorujemy tort. Na wierzchu układamy plasterki mango, kiwi, pitaję. Posypujemy owocami miechunki i polewamy miąższem marakui.