Przepis na sernik jogurtowy pieczony

Przepis na sernik jogurtowy pieczony
Desery
8-12
Łatwy
30min+1h pieczenie

Składniki na sernik jogurtowy

SPÓD

MASA

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru lub ksylitolu (można dodać więcej, zależy, jaki poziom słodkości lubimy)
  • 50 gramów budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • 2 duże opakowania jogurtu naturalnego (2 x 390g)
  • 100 gramów roztopionego masła

DO DEKORACJI

  • pół tabliczki białej czekolady
  • pistacje, świeże maliny i płatki kwiatów do dekoracji (np. kwiaty brokułu, lawendy, bratki, róże, wrzos)

Przygotowanie

  1. Ciastka kruszymy, dodajemy kakao i roztopione masło. Wszystko razem łączymy w gładką masę, którą wykładamy spód wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy.
  2. Przygotowujemy masę jogurtowo-jajeczną: żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę razem z dwiema łyżkami cukru lub ksylitolu. Resztę cukru wraz z cukrem waniliowym dodajemy do żółtek i ubijamy na sztywno, dodajemy budyń, ubijamy jeszcze chwilę.
  3. Jeśli lubicie słodsze desery, można dodać więcej cukru. Dodajemy roztopione masło i sekretny składnik, czyli jogurt naturalny.
  4. Wszystko delikatnie mieszamy rózgą, dodając pianę z białek.
  5. Na przygotowany spód wlewamy masę jogurtową.
  6. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 1 godzinę.
  7. Po wystudzeniu polewamy roztopioną białą czekoladą (może być też gorzka, co kto lubi). Dekorujemy malinami, pokruszonymi, obranymi pistacjami i płatkami jadalnych kwiatów.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu