Do garnuszka wlewamy miód, wsypujemy cukier, przyprawę korzenną oraz wrzucamy masło. Podgrzewamy, aż składniki się z rozpuszczą i utworzy się gęsta masa.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sodę, sól oraz kakao i dokładnie mieszamy. Zawartość garnuszka wlewamy do maki. Wbijamy po chwili jajko. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy miskę folią spożywczą i wkładamy na 1h 30 min do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto (jeżeli posiadamy foremki do przygotowywania domków, to z nich korzystamy, ale możemy również samodzielnie przygotować szablony z kartonu).
Potrzebujemy 6 elementów na jeden domek – 4 x ściany oraz 2 x dach.
Za pomocą foremek wykrawamy elementy domku. Elementy domku pieczemy w temp. 180 C ok. 10-15 min, aż będą lekko brązowe. Pozostawiamy do wystudzenia.
Cukier puder mieszamy z odrobiną wody, aż powstanie gęsta masa. Nakładamy lukier na krawędzie i sklejamy boki. Możemy dowolnie udekorować ściany. Najpierw sklejamy ściany domków, a następnie dokładamy dach. Czekamy aż lukier zastygnie.
Wspaniały i przede wszystkm pyszny pomysł na Boże Narodzenie