Przepis na mini domki z piernika

Przepis na mini domki z piernika
Desery
30szt
Średnie
3h+lukrowanie i schnięcie

Składniki na domki z piernika

Ciasto

Lukier

  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżeczka wody

Przygotowanie

  1. Do garnuszka wlewamy miód, wsypujemy cukier, przyprawę korzenną oraz wrzucamy masło. Podgrzewamy, aż składniki się z rozpuszczą i utworzy się gęsta masa.
  2. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sodę, sól oraz kakao i dokładnie mieszamy. Zawartość garnuszka wlewamy do maki. Wbijamy po chwili jajko. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy miskę folią spożywczą i wkładamy na 1h 30 min do lodówki.
  3. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto (jeżeli posiadamy foremki do przygotowywania domków, to z nich korzystamy, ale możemy również samodzielnie przygotować szablony z kartonu).
  4. Potrzebujemy 6 elementów na jeden domek – 4 x ściany oraz 2 x dach.
  5. Za pomocą foremek wykrawamy elementy domku. Elementy domku pieczemy w temp. 180 C ok. 10-15 min, aż będą lekko brązowe. Pozostawiamy do wystudzenia.
  6. Cukier puder mieszamy z odrobiną wody, aż powstanie gęsta masa. Nakładamy lukier na krawędzie i sklejamy boki. Możemy dowolnie udekorować ściany. Najpierw sklejamy ściany domków, a następnie dokładamy dach. Czekamy aż lukier zastygnie.

Wspaniały i przede wszystkm pyszny pomysł na Boże Narodzenie


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

16
19
 

0,47 kg

34,45 zł/1 kg

2
99
 

1 kg

10
19
 

0,2 kg

50,95 zł/1 kg

1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg

1
15
 

0,08 kg

14,38 zł/1 kg

4
19
 

1 kg

12
99
 

10 szt.

1,30 zł/1 szt.

8
29
 

0,08 kg

103,63 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu