Przepis na mini babeczki wielkanocne

Przepis na mini babeczki wielkanocne
Desery
12szt
Łatwe
1h 40min

Są mini, ale zrobią wielkie wrażenie na stole. Nasze małe drożdżowe babeczki na Wielkanoc – upiecz je i zaimponuj swoim gościom. 

Składniki na babeczki wielkanocne

Ciasto:

Do posypania:

  • cukier puder
  • czekoladowe kuleczki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlewamy śmietanę, wodę oraz dodajemy masło. Podgrzewamy, aż całość się rozpuści i będzie lekko ciepła, ale niegorąca. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy cukier puder, sól, wsypujemy drożdże oraz wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Po chwili wlewamy śmietanową masę i wyrabiamy na gładkie ciasto – najlepiej kilka minut, aby było gładkie i sprężyste. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie odrywamy po kawałku ciasta, formujemy z niego walec i uzupełniamy formę. Tak przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 10 min. Po wyjęciu studzimy, odkrawamy nadmiar wyrośniętego ciasta i posypujemy cukrem pudrem. Możemy przyozdobić czekoladowymi jajkami.

Polecamy nie tylko na Wielkanoc :)


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

0
85
 

0,008 kg

106,25 zł/1 kg

3
25
 

0,2 kg

16,25 zł/1 kg

7
85
 

0,2 kg

39,25 zł/1 kg

3
99
 

0,4 kg

9,98 zł/1 kg

2
49
 

1 kg

11
99
 

10 szt.

1,20 zł/1 szt.

3
69
 

1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu