Domowy kajmak
Składniki na kruche ciasto miksujemy końcówką mieszającą albo wyrabiamy w malakserze. Formujemy kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy na cienki placek i wycinamy z niego kształt jajka. Z pozostałego ciasta lepimy małe kuleczki i układamy je na brzegach wyciętego ciasta. Gotowy spód chłodzimy 1h w lodówce, następnie nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy na złoty kolor, około 15-20 minut.
Śmietankę z cukrem i wanilią mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Orzechy laskowe prażymy na patelni, następnie obieramy ze skórki ocierając o siebie. Drobno siekamy.
Na przestudzone ciasto wylewamy letni kajmak, dekorujemy orzechami.
"Mazurka można radośnie zatańczyć, ale można go też ze smakiem zjeść. Zawsze byłem ciekaw, czy to właśnie lepkość kajmakowej masy sprawia, że wprost niemożliwym jest się od tego mazurka odkleić. Nigdy nie kończy się na tylko jednym kawałku. Polecam przygotować przynajmniej podwójną porcję na Wielkanoc."
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies