Przepis na kruche ciasteczka w kształcie wiatraczków
Desery
Połączenie pachnącego, kruchego i maślanego ciasta ze słodko-kwaśnym nadzieniem z czarnej porzeczki to nic innego jak nasz wspaniały przepis na kruche ciasteczka-wiatraczki! Wypróbuj, a nie pożałujesz. Wkrocz w sezon jesieni – Twój dom wypełni się zapachem słodkości, a ciastka znikną, co do okruszka. Nic dziwnego – smakują tak samo, jak wyglądają!
Składniki na kruche ciasteczka
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
- Dodajemy pokrojone w kostkę masło, śmietanę oraz żółtko. Ciasto zagniatamy, aż będzie zwarte i jednolite. Wkładamy na godzinę do lodówki.
- Ciasto rozwałkowujemy na 4-5 mm placek. Tniemy na kwadraty o średnicy 8 cm. Przekładamy je na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Nacinamy w czterech miejscach po przekątnej. Na środek każdego kwadratu kładziemy łyżeczkę konfitury i zwijamy w taki sposób, aby powstał kształt wiatraczka.
- Ciasteczka pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.