Przepis na jednoporcjowy serniczek dyniowy
Desery
Pyszne desery towarzyszą nam przez cały rok. Dlaczego więc nie wykorzystać do nich sezonowych smakołyków? Przedstawiamy przepis na jednoporcjowy serniczek dyniowy, Sprawdź, jak go przygotować!
Składniki
Przygotowanie
- Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy z niej środek i kroimy na mniejsze kawałki.
- Układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 200°C ok. 20 min, aż będzie miękka. Następnie blendujemy na gładkie puree.
- Jako kolejny krok oddzielamy białko od żółtka i ubijamy na sztywną pianę.
- Do miski dodajemy żółtko, jogurt, ser twarogowy, cukier waniliowy, budyń, cukier oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.
- Do tak powstałej masy dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy.
- W ostatnim kroku dodajemy puree z dyni i ponownie mieszamy.
- Sernik przelewamy do formy wysmarowanej masłem. Możemy ją wyłożyć papierem do pieczenia, ale nie jest to konieczne.
- Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sernik możemy wystudzić w piekarniku. Najlepiej smakuje na zimno.