Mąkę, cukier i masło, ze szczyptą soli, wyrabiamy w malakserze albo dokładnie siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy na jednolite, gładkie kruche ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Wyjmujemy ciasto i wałkujemy je w kształt koła, pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przekładamy na blachę do pieczenia.
Brzoskwinie kroimy w talarki. Na środek tarty wykładamy skrobię wymieszaną z cukrem, zostawiając margines 3 cm z każdej strony. Układamy kawałki brzoskwiń tworząc na cieście coraz mniejsze okręgi. Delikatnie unosimy brzegi ciasta, zawijamy na brzoskwinie i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy ok. 30 minut do wyraźnego zarumienienia się tarty. Po wystudzeniu brzegi obsypujemy cukrem pudrem.
"Kruche ciasto z owocami to prawdziwa rewolucja wśród deserów, a jednocześnie smakołyk wyjątkowo prosty do przygotowania. Zawsze potrafiło rozmiękczyć moje serce i poprawić nastrój, aż do ostatniego okruszka."
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies