Kawę zaparzamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka sparzamy. Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ubijamy początkowo na parze z połową cukru pudru. Gdy bedą juz ciepłe ściągamy z pary i dalej ubijamy na jasną puszystą masę. Dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce, serek mascarpone cały czas ubijając. W oddzielnej misce ubijamy białka z drugą połową cukru pudru na puszystą pianę. Łączymy z kremem z żółtek i mascarpone delikatnie mieszając szpatułką.
Biszkopty moczymy przez 3 sekundy w kawie i wkładamy do docelowego naczynia. Przykrywamy kremem. Czynność powtarzamy aż do zapełnienia naczynia. Ostatnią warstwę kremu opruszamy kakao. Chłodzimy w lodówce do czasu podania.
"Powiadają, że to najsłynniejszy deser świata. Cóż dlatego tak go lubię, jako najsłynnieszy na świecie Napoleon. Polecam go przygotować, bo mało kto jest mu się w stanie oprzeć. I wcale nie tak trudno go zrobić, a przy okazji można łatwo zostać Cesarzem Kuchni."
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies