Kawę zaparzamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka sparzamy. Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ubijamy początkowo na parze z połową cukru pudru. Gdy bedą juz ciepłe ściągamy z pary i dalej ubijamy na jasną puszystą masę. Dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce, serek mascarpone cały czas ubijając. W oddzielnej misce ubijamy białka z drugą połową cukru pudru na puszystą pianę. Łączymy z kremem z żółtek i mascarpone delikatnie mieszając szpatułką.
Biszkopty moczymy przez 3 sekundy w kawie i wkładamy do docelowego naczynia. Przykrywamy kremem. Czynność powtarzamy aż do zapełnienia naczynia. Ostatnią warstwę kremu opruszamy kakao. Chłodzimy w lodówce do czasu podania.
"Powiadają, że to najsłynniejszy deser świata. Cóż dlatego tak go lubię, jako najsłynnieszy na świecie Napoleon. Polecam go przygotować, bo mało kto jest mu się w stanie oprzeć. I wcale nie tak trudno go zrobić, a przy okazji można łatwo zostać Cesarzem Kuchni."
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.