Przepis na ciasto w kształcie choinki

Przepis na ciasto w kształcie choinki
Desery
3-4
łatwe
30min

Ciasto w kształcie choinki nadziewane makiem? Proszę bardzo! Oto szybki i łatwy przepis na niezwykle efektowne słodkości w świątecznym wydaniu. Raz, dwa i gotowe. Idealne na Boże Narodzenie.

Składniki na ciasto w kształcie choinki

Przygotowanie

  1. Rozwijamy arkusze ciasta francuskiego i układamy jeden na drugim. Za pomocą noża odkrawamy boki po skosie tak, aby powstał duży trójkąt. Będzie to nasza choinka.
  2. Na blaszkę do pieczenia przekładamy jeden trójkąt. Smarujemy go masą makową i przykrywamy drugim trójkątem.
  3. Następnie obie warstwy ciasta nacinamy poziomo z lewej i z prawej strony nie dochodząc do środka (będzie to pień drzewka) i zwijamy w rulony.
  4. Na końcu smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  5. Tak powstała choinkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 15 min.
  6. Po upieczeniu dekorujemy ją suszona żurawiną.

Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

7
45
 

0,375 kg

19,87 zł/1 kg

10
99
 

0,85 kg

12,93 zł/1 kg

13
69
 

0,4 kg

34,23 zł/1 kg

12
99
 

10 szt.

1,30 zł/1 szt.


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu