Przepis na ciasto w kształcie choinki
Desery
Ciasto w kształcie choinki nadziewane makiem? Proszę bardzo! Oto szybki i łatwy przepis na niezwykle efektowne słodkości w świątecznym wydaniu. Raz, dwa i gotowe. Idealne na Boże Narodzenie.
Składniki na ciasto w kształcie choinki
Przygotowanie
- Rozwijamy arkusze ciasta francuskiego i układamy jeden na drugim. Za pomocą noża odkrawamy boki po skosie tak, aby powstał duży trójkąt. Będzie to nasza choinka.
- Na blaszkę do pieczenia przekładamy jeden trójkąt. Smarujemy go masą makową i przykrywamy drugim trójkątem.
- Następnie obie warstwy ciasta nacinamy poziomo z lewej i z prawej strony nie dochodząc do środka (będzie to pień drzewka) i zwijamy w rulony.
- Na końcu smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Tak powstała choinkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 15 min.
- Po upieczeniu dekorujemy ją suszona żurawiną.