Chałka
Desery
Dziś Dzień Piekarzy i Cukierników, dlatego mamy dla Was wyjątkowy przepis na chałkę. Wierzymy, że taka okazja to +10 do smaku. Sprawdźcie, jak zrobić pyszną i chrupiącą chałkę.
Składniki na chałkę:
Składniki na kruszonkę do chałki:
- 40 g masła Carrefour
- 35 g cukru
- 60 g maki pszennej Carrefour
- 1 białko do posmarowania chałki
Jak zrobić chałkę? Przepis krok po kroku
- Do miski wlewamy podgrzane mleko. Następnie wsypujemy połowę porcji cukru oraz suche drożdże. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
- Następnie wbijamy jajko oraz dodajemy żółtka. Ponownie mieszamy. Wsypujemy mąkę. Ciasto na chałkę zagniatamy ręcznie lub mikserem, aż stanie się sprężyste i gładkie. Dodajemy pokrojone w kostkę, miękkie masło, sól i ponownie zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze chwile wyrabiamy. Dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy 3 równej wielkości kule. Rozwałkowujemy je na cienkie paski i splatamy jak warkocz. Chałkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Do małej miski dodajemy zimne masło. Następnie mąkę oraz cukier. Szybkimi ruchami zagniatamy składniki na kruszonkę do chałki.
- Wyrośniętą chałkę smarujemy białkiem z odrobiną mleka. Następnie posypujemy połową porcji kruszonki. Chałkę pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.