Chałka

Chałka
Desery
2szt
Średnie
3h

Dziś Dzień Piekarzy i Cukierników, dlatego mamy dla Was wyjątkowy przepis na chałkę. Wierzymy, że taka okazja to +10 do smaku. Sprawdźcie, jak zrobić pyszną i chrupiącą chałkę.

Składniki na chałkę:

Składniki na kruszonkę do chałki:

  • 40 g masła Carrefour
  • 35 g cukru
  • 60 g maki pszennej Carrefour
  • 1 białko do posmarowania chałki

Jak zrobić chałkę? Przepis krok po kroku

  1. Do miski wlewamy podgrzane mleko. Następnie wsypujemy połowę porcji cukru oraz suche drożdże. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
  2. Następnie wbijamy jajko oraz dodajemy żółtka. Ponownie mieszamy. Wsypujemy mąkę. Ciasto na chałkę zagniatamy ręcznie lub mikserem, aż stanie się sprężyste i gładkie. Dodajemy pokrojone w kostkę, miękkie masło, sól i ponownie zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwile wyrabiamy. Dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy 3 równej wielkości kule. Rozwałkowujemy je na cienkie paski i splatamy jak warkocz. Chałkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Do małej miski dodajemy zimne masło. Następnie mąkę oraz cukier. Szybkimi ruchami zagniatamy składniki na kruszonkę do chałki.
  5. Wyrośniętą chałkę smarujemy białkiem z odrobiną mleka. Następnie posypujemy połową porcji kruszonki. Chałkę pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

11
19
 

10 szt.

1,12 zł/1 szt.

3
69
 

1 l

5
79
 

1 kg

1
19
 

0,008 kg

148,75 zł/1 kg

2
89
 

1 kg

6
99
 

0,2 kg

34,95 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu