Przepis na bułeczki cynamonowe, czyli cinnamon rolls-inaczej drożdżowe ślimaczki w skandynawskim stylu
Desery
Czy coś lepiej zapowiada nadchodzące Święta niż dom pachnący drożdżowym ciastem i cynamonem?Czas na słodkie, lukrowane bułeczki w skandynawskim stylu! Zobacz, jak przygotować Cinnamon Rolls, czyli drożdżowe ślimaczki z cynamonem i cukrem – sprawdź nasz przepis na cinnamon rolls
Składniki na cinnamon rolls
Ciasto:
Nadzienie:
Do posmarowania:
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka wody
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy po kolei wszystkie suche składniki: mąkę, drożdże, cukier oraz szczyptę soli. Następnie wlewamy ciepłe mleko, dodajemy masło oraz wbijamy jedno jajko i żółtko. Wyrabiamy ciasto tak długo aż stanie się gładkie i sprężyste. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 h do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkowujemy na placek o wymiarach ok. 28 x 30 cm. Następnie smarujemy je roztopionym masłem. Później posypujemy cynamonem, cukrem oraz cukrem wanilinowym.
- Całość zwijamy w rulon i tniemy na kawałki grubości 2-3 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy jeszcze na 30 min. do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wszystkie bułeczki roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180° C ok. 20 min.
- Cukier puder mieszamy z wodą aż powstanie gęsty lukier. Kiedy bułeczki wystygną, polewamy je obficie lukrem.
Polecamy słodkości na Boże Narodzenie