Przepis na babeczki kakaowe
Desery
Najlepszy sposób na przywołanie świątecznego klimatu? Wspólne pieczenie kakaowych babeczek w ciepłej kuchni, w gronie ukochanych osób! Kto z Was już zaczął piec? A kto jeść? Sprawdź nasz przepis!
Składniki na kakaowe babeczki
Ciasto:
Lukier czekoladowy:
Do dekoracji:
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy.
- W osobnej misce ucieramy na puszystą masę masło z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym. Wbijamy po jednym jajku i nadal ubijamy. Do powstałej masy wsypujemy suche składniki. Następnie wlewamy mleko oraz śmietanę. Delikatnie mieszamy szpatułką.
- Formę na babeczki wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy na papilotki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut, do suchego patyczka.
- Czekoladę łamiemy na kawałki i przekładamy do miski. Następnie dodajemy cukier, wlewamy roztopione mleko oraz gorącą śmietankę. Mieszamy, aż powstanie lukier (jeżeli nie roztopi się całkowicie, możemy podgrzać masę na gazie do uzyskania odpowiedniej konsystencji).
- Lukier nakładamy na babeczki. Dekorujemy je piankami marshmallows, połamanymi kawałkami lasek cukrowych, groszkami czekoladowymi. Laski cukrowe łamiemy tak, aby kształtem przypominały „ucho od kubka” Za pomocą odrobiny cukru przymocowujemy je do babeczek.
Smacznego :) Idealny deser na Boże Narodzenie