Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy ksylitol, cały czas ubijając, do otrzymania błyszczącej i sztywnej piany. Pod koniec dodajemy żółtka i dalej ubijamy, następnie powoli wlewamy olej, cały czas mieszając. Do tak przygotowanej masy wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przepoławiamy i wykładamy na wierzch masy, wciskając lekko do środka. Ciasto pieczemy przez ok. 50 min. W międzyczasie miksujemy ksylitol na puder i posypujemy nim ciasto przed podaniem.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.