Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Formę do ciasta na mące orkiszowej wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy ksylitol, cały czas ubijając, do otrzymania błyszczącej i sztywnej piany. Pod koniec dodajemy żółtka i dalej ubijamy, następnie powoli wlewamy olej, cały czas mieszając. Do tak przygotowanej masy wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
Wymieszane ciasto na mące orkiszowej wlewamy do formy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przepoławiamy i wykładamy na wierzch masy, wciskając lekko do środka.
Ciasto pieczemy przez ok. 50 min. W międzyczasie miksujemy ksylitol na puder i przed podaniem posypujemy nim ciasto z truskawkami z mąki orkiszowej.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies