Porzeczkowa Panna Cotta

Porzeczkowa Panna Cotta
Desery
5-6
Łatwe
1h+ chłodzenie

Składniki:

  • 250 ml mleka Carrefour 3%
  • 500 ml śmietanki 30% Jakość z Natury Carrefour
  • 2,5 łyżeczki żelatyny Carrefour
  • 100 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 200 g jogurtu Carrefour (lub grecki)

Galaretka porzeczkowa:

 

  • 400 g czerwonych porzeczek
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny

Krok1

Do miseczki z trzema łyżkami zimnej wody dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok. Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy ziarna z wanilii wraz z całą laską. Całość gotujemy i studzimy. Przecedzamy przez sitko.
Następnie wlewamy śmietankę oraz żelatynę. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i studzimy. W kolejnym etapie mieszamy całość z jogurtem. Przelewamy do salaterek i odstawiamy do przestudzenia.

Krok2

Do drugiego rondelka wsypujemy porzeczki, cukier oraz żelatynę. Gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsta masa. Przecieramy ja przez sitko. Gdy nieco ostygnie, wlewamy ją do tych samych salaterek co uprzednio waniliową masę. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy porzeczkami.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

3
09
 

1 l

3
85
 

0,2 kg

19,25 zł/1 kg

3
39
 

0,05 kg

67,80 zł/1 kg

3
89
 

0,5 kg

7,78 zł/1 kg

3
09
 

0,4 kg

7,73 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu