Daktyle, pozbawione pestek, zalewamy wodą i odstawiamy na 30 min, następnie odcedzamy i przekładamy do miseczki. (Wodę zachowujemy.) Dodajemy przyprawy i miksujemy na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty, dolewamy trochę wody z moczących się wcześniej daktyli.
Klementynki podsmażamy 1-2 min na maśle. Dodajemy łyżkę konfitury mirabelkowej. Całość możemy zblendować, by uzyskać kremową konsystencję, ale nie jest to konieczne.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę miodu. Dodajemy posiekane orzechy i podsmażamy przez kilka minut, do zarumienienia.
Dobrze schłodzoną śmietankę kokosową ubijamy na sztywno.
Na dno słoiczka wykładamy krem daktylowy, następnie mus klementynkowy oraz podprażone orzechy. Całość dekorujemy ubitą śmietanką oraz posypujemy cynamonem.
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.