Daktyle, pozbawione pestek, zalewamy wodą i odstawiamy na 30 min, następnie odcedzamy i przekładamy do miseczki. (Wodę zachowujemy.) Dodajemy przyprawy i miksujemy na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty, dolewamy trochę wody z moczących się wcześniej daktyli.
Klementynki podsmażamy 1-2 min na maśle. Dodajemy łyżkę konfitury mirabelkowej. Całość możemy zblendować, by uzyskać kremową konsystencję, ale nie jest to konieczne.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę miodu. Dodajemy posiekane orzechy i podsmażamy przez kilka minut, do zarumienienia.
Dobrze schłodzoną śmietankę kokosową ubijamy na sztywno.
Na dno słoiczka wykładamy krem daktylowy, następnie mus klementynkowy oraz podprażone orzechy. Całość dekorujemy ubitą śmietanką oraz posypujemy cynamonem.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies