Piernik przekładany masą budyniową i konfiturą

Piernik przekładany masą budyniową i konfiturą
Desery
9-12
Średnie
4h

Składniki na ciasto:

  • 125 g masła Carrefour
  • 250 g miodu Jakość z Natury Carrefour
  • 90 g cukru trzcinowego Carrefour
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika Carrefour
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 3 jajka Carrefour Bio

Składniki na masę budyniową:

  • 2 budynie waniliowe
  • 500 ml mleka Carrefour
  • 2 łyżki cukru
  • 230 g masła Carrefour 

 

  • Dżem borówkowy Carrefour Bio

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady Carrefour
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 36%

Krok 1

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy cukier trzcinowy, przyprawę do piernika oraz sodę. Następnie wbijamy jajka, wlewamy miód oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Całość mieszamy i zagniatamy na ciasto. Przekładamy je na 1,5 h do lodówki.
Po tym czasie dzielimy je na 3 równe części. Jedna z nich wykładamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 15 min. Czynność powtarzamy z pozostałymi dwoma partiami ciasta. Blaty piernika zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krok 2

Do rondelka wlewamy połowę szklanki mleka. Następnie przysypujemy budyń. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Wsypujemy cukier oraz wlewamy pozostałą część mleka. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gdy budyń będzie gotowy dodajemy miękkie masło i miksujemy na gładką masę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę. Dodajemy śmietankę kremówkę i dokładnie mieszamy.
Jeden z blatów wkładamy do formy. Smarujemy go 2-3 łyżkami dżemu z borówek. Następnie nakładamy połowę porcji masy budyniowej. Przykrywamy kolejnym blatem i czynność powtarzamy. Trzeci blat smarujemy z wierzchu polewą czekoladową.

 

Piernik niezbędny na Boże Narodzenie

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu