Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy cukier trzcinowy, przyprawę do piernika oraz sodę. Następnie wbijamy jajka, wlewamy miód oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Całość mieszamy i zagniatamy na ciasto. Przekładamy je na 1,5 h do lodówki.
Po tym czasie dzielimy je na 3 równe części. Jedna z nich wykładamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 15 min. Czynność powtarzamy z pozostałymi dwoma partiami ciasta. Blaty piernika zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do rondelka wlewamy połowę szklanki mleka. Następnie przysypujemy budyń. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Wsypujemy cukier oraz wlewamy pozostałą część mleka. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gdy budyń będzie gotowy dodajemy miękkie masło i miksujemy na gładką masę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę. Dodajemy śmietankę kremówkę i dokładnie mieszamy.
Jeden z blatów wkładamy do formy. Smarujemy go 2-3 łyżkami dżemu z borówek. Następnie nakładamy połowę porcji masy budyniowej. Przykrywamy kolejnym blatem i czynność powtarzamy. Trzeci blat smarujemy z wierzchu polewą czekoladową.
Piernik niezbędny na Boże Narodzenie
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies