Pierniczki z lukrem

Pierniczki z lukrem
Desery
60-70 szt
Łatwy
40 min.

Składniki

Ciasto:

  • 90g miodu
  • 110g brązowego cukru
  • 80g masła
  • 1 jajko
  • 340g maki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do pierników 
  • 1 łyżeczka kakao

Lukier królewski:

  • 50g białka
  • 250g cukru pudru
  • Sok z połowy cytryny

Krok 1

W garnuszku podgrzewamy miód, cukier i masło, do rozpuszczenia. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na jednolite ciasto. Można to zrobić ręcznie albo w mikserze. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, wkładamy je na chwilę do lodówki. Wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na grubość 2-3mm. Pieczemy na papierze do pieczenia przez 8-10 minut w temperaturze 170C. Po ostudzeniu przekładamy pierniczki do plastikowego pojemnika lub puszki na ciasteczka i czekamy aż zmiękną do świąt. Możemy udekorować je od razu, albo przed samymi świętami.

 

Krok 2

   Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy na bardzo powolnych obrotach do powstania jednolitego, gęstego i lśniącego lukru. Jeśli będzie zbyt rzadki możemy dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty, dodajemy sok z cytryny. 

 

Polecamy na Boże Narodzenie. Smacznego


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

11
79
 

0,47 kg

25,09 zł/1 kg

4
89
 

0,5 kg

9,78 zł/1 kg

2
09
 

1 kg

1
29
 

0,07 kg

18,43 zł/1 kg

1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg

8
69
 

0,08 kg

108,63 zł/1 kg

6
29
 

0,25 kg

25,16 zł/1 kg

4
49
 
4,99 zł cena sprzed obniżki

0,5 kg

8,98 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu