Ciasto:
Lukier królewski:
W garnuszku podgrzewamy miód, cukier i masło, do rozpuszczenia. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na jednolite ciasto. Można to zrobić ręcznie albo w mikserze. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, wkładamy je na chwilę do lodówki. Wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na grubość 2-3mm. Pieczemy na papierze do pieczenia przez 8-10 minut w temperaturze 170C. Po ostudzeniu przekładamy pierniczki do plastikowego pojemnika lub puszki na ciasteczka i czekamy aż zmiękną do świąt. Możemy udekorować je od razu, albo przed samymi świętami.
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy na bardzo powolnych obrotach do powstania jednolitego, gęstego i lśniącego lukru. Jeśli będzie zbyt rzadki możemy dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty, dodajemy sok z cytryny.
Polecamy na Boże Narodzenie. Smacznego
10 szt.
1,30 zł/1 szt.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies