Ciasto:
Lukier królewski:
W garnuszku podgrzewamy miód, cukier i masło, do rozpuszczenia. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na jednolite ciasto. Można to zrobić ręcznie albo w mikserze. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, wkładamy je na chwilę do lodówki. Wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na grubość 2-3mm. Pieczemy na papierze do pieczenia przez 8-10 minut w temperaturze 170C. Po ostudzeniu przekładamy pierniczki do plastikowego pojemnika lub puszki na ciasteczka i czekamy aż zmiękną do świąt. Możemy udekorować je od razu, albo przed samymi świętami.
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy na bardzo powolnych obrotach do powstania jednolitego, gęstego i lśniącego lukru. Jeśli będzie zbyt rzadki możemy dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty, dodajemy sok z cytryny.
Polecamy na Boże Narodzenie. Smacznego
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.