Pierniczki z lukrem

Pierniczki z lukrem
Desery
60-70 szt
Łatwy
40 min.

Składniki

Ciasto:

  • 90g miodu
  • 110g brązowego cukru
  • 80g masła
  • 1 jajko
  • 340g maki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do pierników 
  • 1 łyżeczka kakao

Lukier królewski:

  • 50g białka
  • 250g cukru pudru
  • Sok z połowy cytryny

Krok 1

W garnuszku podgrzewamy miód, cukier i masło, do rozpuszczenia. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na jednolite ciasto. Można to zrobić ręcznie albo w mikserze. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, wkładamy je na chwilę do lodówki. Wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na grubość 2-3mm. Pieczemy na papierze do pieczenia przez 8-10 minut w temperaturze 170C. Po ostudzeniu przekładamy pierniczki do plastikowego pojemnika lub puszki na ciasteczka i czekamy aż zmiękną do świąt. Możemy udekorować je od razu, albo przed samymi świętami.

 

Krok 2

   Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy na bardzo powolnych obrotach do powstania jednolitego, gęstego i lśniącego lukru. Jeśli będzie zbyt rzadki możemy dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty, dodajemy sok z cytryny. 

 

Polecamy na Boże Narodzenie. Smacznego


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

12
69
 

0,47 kg

27,00 zł/1 kg

5
59
 

0,5 kg

11,18 zł/1 kg

6
90
 

6 szt.

1,15 zł/1 szt.

2
89
 

1 kg

0
99
 

0,08 kg

12,38 zł/1 kg

0
99
 

0,02 kg

49,50 zł/1 kg

5
99
 

0,08 kg

74,88 zł/1 kg

4
59
 

0,25 kg

18,36 zł/1 kg

4
99
 

0,5 kg

9,98 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu