beza:
krem kawowy:
do podania:
Piekarnik nagrzewamy do 140C bez termoobiegu. Białka oddzielamy od żółtek. Wkładamy do miski i ubijamy mikserem na lekko sztywną pianę. Następnie zaczynamy dodawać cukier po jednej łyżce cały czas miksując. Ubijamy do czasu, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na sam koniec dodajemy ocet winny oraz mąkę ziemniaczaną i dalej miksujemy. Masa białkowa musi być sztywna. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok 17-18 cm. Pianę wykładamy na powstały okrąg i wygładzamy boki. Następnie bezę wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do ok. 120 C i pieczemy ok. 1 godz 15 min. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę do wysuszenia ok. 1 godz.
Kawę wsypujemy do szklanki z dwoma łyżkami gorącej wody, zaparzamy i czekamy, aż wystygnie. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem. Pod koniec dodajemy zaparzoną kawę. Wkładamy do lodówki na minimum 30 min.
Na ostudzoną bezę wykładamy schłodzony krem, dekorujemy borówkami, malinami oraz posypujemy kakao.
„Klasyka gatunku w mistrzowskim wydaniu. Gratulacje dla moich kucharzy!”
15 szt.
1,13 zł/1 szt.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies