beza:
krem kawowy:
do podania:
Piekarnik nagrzewamy do 140C bez termoobiegu. Białka oddzielamy od żółtek. Wkładamy do miski i ubijamy mikserem na lekko sztywną pianę. Następnie zaczynamy dodawać cukier po jednej łyżce cały czas miksując. Ubijamy do czasu, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na sam koniec dodajemy ocet winny oraz mąkę ziemniaczaną i dalej miksujemy. Masa białkowa musi być sztywna. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok 17-18 cm. Pianę wykładamy na powstały okrąg i wygładzamy boki. Następnie bezę wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do ok. 120 C i pieczemy ok. 1 godz 15 min. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę do wysuszenia ok. 1 godz.
Kawę wsypujemy do szklanki z dwoma łyżkami gorącej wody, zaparzamy i czekamy, aż wystygnie. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem. Pod koniec dodajemy zaparzoną kawę. Wkładamy do lodówki na minimum 30 min.
Na ostudzoną bezę wykładamy schłodzony krem, dekorujemy borówkami, malinami oraz posypujemy kakao.
„Klasyka gatunku w mistrzowskim wydaniu. Gratulacje dla moich kucharzy!”
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.