Pavlova - tort bezowy z kremem kawowym, borówkami i malinami

Pavlova - tort bezowy z kremem kawowym, borówkami i malinami
Desery
4
Średni
30 min.
Ocena 3

Składniki

beza:

  • białko z 4 średnich jajek marki Carrefour BIO
  • 200 g cukru drobny kryształ
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

krem kawowy:

  • 230 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki kawy
  • 2 łyżki drobnego cukru

do podania:

  • garść świeżych malin
  • garść świeżych borówek
  • łyżeczka kakao marki Carrefour

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 140C bez termoobiegu. Białka oddzielamy od żółtek. Wkładamy  do miski  i ubijamy mikserem na lekko sztywną pianę. Następnie zaczynamy dodawać cukier po jednej łyżce cały czas miksując. Ubijamy do czasu, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na sam koniec dodajemy ocet winny oraz mąkę ziemniaczaną i dalej  miksujemy. Masa białkowa musi być sztywna. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok 17-18 cm. Pianę wykładamy na powstały okrąg i wygładzamy boki. Następnie bezę wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do ok. 120 C i pieczemy ok. 1 godz 15 min. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę do wysuszenia ok. 1 godz.

Krok 2

Kawę wsypujemy do szklanki z dwoma łyżkami gorącej wody, zaparzamy i czekamy, aż wystygnie. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem. Pod koniec dodajemy zaparzoną kawę. Wkładamy do lodówki na minimum 30 min.

Na ostudzoną bezę wykładamy schłodzony krem, dekorujemy borówkami, malinami oraz posypujemy kakao.

„Klasyka gatunku w mistrzowskim wydaniu. Gratulacje dla moich kucharzy!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

13
99
 

10 szt.

1,40 zł/1 szt.

16
29
 

0,25 l

65,16 zł/1 l

5
99
 

0,5 kg

11,98 zł/1 kg

7
49
 

0,4 kg

18,73 zł/1 kg

29
99
 

0,1 kg

299,90 zł/1 kg

6
39
 

0,08 kg

79,88 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród