Parfait w słoiku, z suszoną żurawiną, kremem czekoladowym z awokado, śmietanką kokosową i owocami

Parfait w słoiku, z suszoną żurawiną, kremem czekoladowym z awokado, śmietanką kokosową i owocami
Desery
2
Łatwy
35 min.
Ocena 3

Składniki

Krem czekoladowy 

Śmietanka kokosowa

  • puszka schłodzonego mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Do podania:

Krok 1

Obieramy awokado, usuwamy pestkę i przekładamy do blendera. Dodajemy kakao oraz miód i miksujemy na gładki krem. Przekładamy masę do słoiczków i wkładamy do lodówki. W międzyczasie otwieramy puszkę mleka kokosowego. Oddzielamy wodę od gęstej śmietanki.  (wodę wykorzystujemy później np. do koktajlu czy smoothie)

Krok 2

Do śmietanki kokosowej dodajemy cukier i ubijamy kilka minut na sztywną pianę. Powstałą bitą śmietankę nakładamy, jako drugą warstwę, do słoiczków z musem czekoladowym. Posypujemy suszoną żurawiną i uzupełniamy kolejną warstwą śmietanki. Całość dekorujemy świeżymi owocami takimi jak jeżyny czy porzeczki.

"Parfait, czyli doskonały! Taki właśnie jest deser, który podbił podniebienie moje i moich gości. Krem czekoladowy z awokado? Bita śmietana z kokosa? Przyznaję – było to pyszne zaskoczenie!"


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

5
49
 

0,08 kg

68,63 zł/1 kg

12
69
 

0,47 kg

27,00 zł/1 kg

3
19
 

0,4 kg

7,98 zł/1 kg

4
19
 

0,1 kg

41,90 zł/1 kg

8
99
 

1 szt.


Zobacz również inne przepisy