Pączki bananowo-kokosowe

Pączki bananowo-kokosowe
Desery
7-8
Łatwy
40 min.
Ocena 4.5

Składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 100 g maki
  • 30 g wiórków kokosa
  • skórka starta z pół cytryny lub pomarańczy
  • olej do smażenia
  • cukier puder

 

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, wiórki kokosa oraz sól. Następnie rozgniatamy widelcem banany i dokładamy je do miski. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 min.

Krok 2

Następnie do garnka wlewamy olej i nagrzewamy go pilnując aby się nie przypalił. Łyżką formujemy kuleczki i smażymy je na nagrzanym oleju ok 5 min do zarumienienia w połowie czasu przewracając na drugą stronę. Następnie odsączamy pączki z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

„W Tłusty Czwartek tradycji musi stać się zadość. Kto jednak pragnie odmiany, niech nada im egzotyczny smak bananów i kokosów. Też pysznie!” 

 

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu