Owsiane drożdżówki z letnimi owocami (bez cukru)

Owsiane drożdżówki z letnimi owocami (bez cukru)
Desery
10
Łatwe
1h

Składniki

  • 250 g mąki owsianej
  • 300 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant Carrefour
  • 200 ml letniego mleka Carrefour
  • jajko Carrefour BIO
  • żółtko jajka Carrefour BIO
  • 4 łyżki miodu Jakość z Natury Carrefour
  • 60 g masła Jakość z Natury Carrefour

 
Dodatkowo:

  • jajko Carrefour BIO
  • 300 g truskawek
  • 100 g porzeczek
  • 200 g borówek

Krok 1

Mąkę owsianą i pszenną przesiewamy do miski. Dodajemy suche drożdże, miód, mleko, jajka i żółtko. Pod koniec wlewamy roztopione masło. Całość zagniatamy na ciasto, aż stanie się elastyczne i miękkie. Formujemy kulę i odstawiamy, pod przykryciem, w ciepłe miejsce, na ok. 1,5 h.

Po tym czasie formujemy z ciasta ok. 10 bułeczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, niezbyt blisko siebie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min.

Krok 2

Po tym czasie robimy wgłębienie w każdej bułce i układamy w nim pokrojone w plasterki truskawki, borówki i porzeczki. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy bułeczki w temp. 180 °C, przez ok 20 min. Studzimy na kratce.