Orkiszowo-kawowe donuty

Orkiszowo-kawowe donuty
Desery
15-16
Łatwe
3h

Składniki na donuty:

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka Carrefour
  • 8 g suchych drożdży
  • 2 jajka Carrefour Bio
  • 40 g cukru
  • 80 g masła Jakość z Natury Carrefour
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia

Składniki na polewę:

  • 400 g cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Carrefour Bio
  • 100 ml wody

Krok 1

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier i wbijamy jajka. Następnie wlewamy mleko oraz roztopione masło. Całość mieszamy aż składniki się połączą. Możemy wedle uznania dodać cynamon. Zagniatamy na gładkie i sprężyste ciasto. Formujemy z niego kulę i przykrywamy ściereczką na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wykrawamy okręgi (średnica ok. 9 cm) Za pomocą kieliszka lub minisłoiczka wykrawamy w środku dziurkę, żeby powstał nam kształt oponek.

Krok 2

Oponki zostawiamy na blacie pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
Smażymy je partiami z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju w dużym garnku. Usmażone porcje przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Kawę zalewamy ok. 100 ml wrzącej wody i zostawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy cukier puder. Następnie wlewamy przestudzoną kawę. Całość dokładnie ucieramy aż powstanie puszysta masa. Powstałym lukrem polewamy donuty i zostawiamy do zastygnięcia.

Smacznego