Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier i wbijamy jajka. Następnie wlewamy mleko oraz roztopione masło. Całość mieszamy aż składniki się połączą. Możemy wedle uznania dodać cynamon. Zagniatamy na gładkie i sprężyste ciasto. Formujemy z niego kulę i przykrywamy ściereczką na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wykrawamy okręgi (średnica ok. 9 cm) Za pomocą kieliszka lub minisłoiczka wykrawamy w środku dziurkę, żeby powstał nam kształt oponek.
Oponki zostawiamy na blacie pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
Smażymy je partiami z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju w dużym garnku. Usmażone porcje przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Kawę zalewamy ok. 100 ml wrzącej wody i zostawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy cukier puder. Następnie wlewamy przestudzoną kawę. Całość dokładnie ucieramy aż powstanie puszysta masa. Powstałym lukrem polewamy donuty i zostawiamy do zastygnięcia.
Smacznego
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies