Orkiszowe ciasto truskawkowe z owsianą kruszonką

Orkiszowe ciasto truskawkowe z owsianą kruszonką
Desery
5-6
Łatwy
60 min.
Ocena 3

Składniki

  • 180 g mąki orkiszowej
  • 80 g masła
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka 

kruszonka

  • 100 g płatków owsianych
  • 40 g masła
  • łyżka syropu z agawy
  • łyżka wiórek kokosa

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz pokrojone drobno masło. Następnie dodajemy żółtko, syrop z agawy  oraz jogurt naturalny. Całość zagniatamy i odstawiamy na ok 30 min do lodówki.

Płatki owsiane blendujemy na drobniejsze kawałki. Dodajemy posiekane masło, syrop z agawy oraz wiórki kokosa. Całość rozcieramy, aż powstanie kruszonka i wstawiamy do lodówki.

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy na nią ciasto. Podpiekamy je w piekarniku ok 15 min. Następnie wyciągamy, układamy na wierzchu pokrojone truskawki. Ciasto posypujemy powstałą kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na ok 35 min.
             
„Jeśli lubicie zwieńczyć  posiłek pysznym ciastem, z lekka niekonwencjonalnym, to proszę. Mój mistrz cukiernictwa potrafi, bez użycia cukru, wypichcić taki przepis, że słodko się robi na duszy! Przykład: orkiszowe ciasto truskawkowe z owsianą kruszonką.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

12
99
 

0,9 kg

14,43 zł/1 kg

9
99
 

0,2 kg

49,95 zł/1 kg

10
69
 

0,35 kg

30,54 zł/1 kg

0
59
 

0,03 kg

19,67 zł/1 kg

5
99
 

0,35 kg

17,11 zł/1 kg

9
99
 

10 szt.

1,00 zł/1 szt.

3
99
 

0,4 kg

9,98 zł/1 kg

7
59
 

0,2 kg

37,95 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu