Orkiszowe ciasto pistacjowe

Orkiszowe ciasto pistacjowe
Desery
7-8
Łatwe
1h

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła Carrefour
  • 100 g pistacji ( już wyłuskanych)
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 80 g cukru pudru
  • cytryna
  • 2 jajka Carrefour Bio
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Carrefour
  • szczypta soli

Składniki na lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • garść obranych pistacji

 

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Miękkie masło przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder, skórkę otartą z cytryny i dokładnie ubijamy za pomocą trzepaczki, aż masa stanie się lekka i puszysta. Następnie wlewamy po jednym jajku i ponownie ubijamy, aż masa stanie się jednolita. Następnie wsypujemy mąkę, zmielone na pył pistacje, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do uprzednio wysmarowanej masłem keksówki. Pieczemy ok. 30 min.

Krok 2

Cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim ciasto po upieczeniu i posypujemy lekko posiekanymi pistacjami.

 

Smacznego


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

10
59
 

0,2 kg

52,95 zł/1 kg

3
20
 

15,99 zł/1 kg

3
89
 

0,5 kg

7,78 zł/1 kg

11
99
 

10 szt.

1,20 zł/1 szt.

0
59
 

0,03 kg

19,67 zł/1 kg

5
19
 

0,5 kg

10,38 zł/1 kg

11
49
 

0,08 kg

143,63 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu