Odwrócone ciasto karmelowe z gruszkami

Odwrócone ciasto karmelowe z gruszkami
Desery
7-8
Łatwe
1h

Składniki na ciasto:

  • szklanka cukru
  • 50 g masła Jakość z Natury Carrefour
  • 3-4 łyżki wody
  • 100 g maki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 120 g masła Jakość z Natury Carrefour
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia Carrefour
  • 3-4 gruszki
  • pół szklanki mleka Carrefour
  • pół szklanki cukru trzcinowego Carrefour
  • 2 jajka Bio Carrefour

 

Krok 1

Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Formę na ciasto smarujemy masłem. Z papieru do pieczenia wycinamy okrąg na spód i układamy go na dole formy. Do rondelka wsypujemy cukier. Następnie wlewamy wodę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gdy karmel będzie już klarowny, dodajemy masło i energicznie mieszamy. Powstałą masę od razu wlewamy do formy. Po chwili układamy połówki gruszek wgłębieniem do dołu.

Krok 2

Do miski przekładamy miękkie masło. Ucieramy na puszystą masę. Następnie wsypujemy cukier trzcinowy. Ponownie ucieramy na gładką masę. Po chwili wbijamy jajka i mieszamy, aż powstanie klarowna masa. 

Do drugiej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, cynamon oraz imbir. Suche składniki wsypujemy do mokrych. Wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Powstałe ciasto przelewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 25-30 min. Po wystudzeniu odwracamy na drugą stronę.

Smacznego