Napoleonka z kremem cytrynowym z nutą bazylii i malinami
Desery
Składniki
- 1l mleka
- 500 g ciasta francuskiego
- 150 g świeżych malin
- 70 g cukru
- 50 g cukru pudru
- 40 ml oleju Kujawski z cytryną i bazylią
- 25 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 budynie śmietankowe
- skórka otarta z 1 cytryny
Krok 1
Ciasto francuskie wykładamy do dwóch form o wymiarach 20x30 cm. Gęsto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i pieczemy w temp. 200ºC bez termoobiegu na złoty kolor przez około 20 minut. Studzimy.
Krok 2
850 ml mleka z cukrem doprowadzamy do wrzenia. W wysokim naczyniu mieszamy pozostałe mleko ze skórką z cytryny, żółtkami, budyniami i mąką pszenną. Mieszaninę dodajemy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodajemy olej Kujawski z cytryną i bazylią, mieszamy dokładnie i lekko studzimy.
Krok 3
Jeszcze ciepły budyń wykładamy na jeden upieczony płat ciasta francuskiego. Na górze układamy maliny i przykrywamy drugim płatem ciasta. Studzimy co najmniej 3 godziny lub pozostawiamy na noc w lodówce. Napoleonkę oprószamy obficie cukrem pudrem i kroimy na porcje.