Napoleonka z kremem cytrynowym z nutą bazylii i malinami

Napoleonka z kremem cytrynowym z nutą bazylii i malinami
Desery
8os
Łatwy
5h
Ocena 4

Składniki

  • 1l mleka
  • 500 g ciasta francuskiego
  • 150 g świeżych malin
  • 70 g cukru
  • 50 g cukru pudru
  • 40 ml oleju Kujawski z cytryną i bazylią
  • 25 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe
  • skórka otarta z 1 cytryny

 

Krok 1

Ciasto francuskie wykładamy do dwóch form o wymiarach 20x30 cm. Gęsto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i pieczemy w temp. 200ºC bez termoobiegu na złoty kolor przez około 20  minut. Studzimy.

 

Krok 2

850 ml mleka z cukrem doprowadzamy do wrzenia. W wysokim naczyniu mieszamy pozostałe mleko ze skórką z cytryny, żółtkami, budyniami i mąką pszenną. Mieszaninę dodajemy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodajemy olej Kujawski z cytryną i bazylią, mieszamy dokładnie i lekko studzimy.

 

Krok 3

Jeszcze ciepły budyń wykładamy na jeden upieczony płat ciasta francuskiego. Na górze układamy maliny i przykrywamy drugim płatem ciasta. Studzimy co najmniej 3 godziny lub pozostawiamy na noc w lodówce. Napoleonkę oprószamy obficie cukrem pudrem i kroimy na porcje.

Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

1
49
 

0,04 kg

37,25 zł/1 kg

4
05
 

1 kg

4
84
 

~ 0,45 kg

10,75 zł/1 kg

3
45
 

0,5 kg

6,90 zł/1 kg

8
99
 

0,25 l

35,96 zł/1 l


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu