Muffinki amarantusowe z jagodami

Muffinki amarantusowe z jagodami
Desery
8
Średni
30 min.
Ocena 5

Składniki

  • 50 g amarantusa ekspandowanego
  • 5 łyżek jagód goji
  • łyżka kakao marki Carrefour
  • łyżeczka cynamonu marki Carrefour
  • 2 jajka marki Carrefour
  • 2 łyżki miodu Jakość z Natury Carrefour
  • banan
  • łyżka oleju kokosowego

 

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Amarantus ekspandowany, jagody goji, kakao oraz cynamon mieszamy w dużej misce. W osobnym naczyniu widelcem rozgniatamy banana na gładką masę. Dodajemy żółtka, miód Jakość z Natury, łyżkę oleju kokosowego.

Jeżeli olej ma stałą konsystencję podgrzewamy go i w postaci płynnej przelewamy do naczynia z mokrymi składnikami.

Krok 2

Całość mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do mokrych składników. Suche oraz mokre składniki łączymy ze sobą.  Powstałą masę nakładamy do foremek na muffinki. Wstawiamy do piekarnika na 12-15 min. Po wyjęciu z piekarnika  posypujemy jagodami goji.

„Zarządzam przegrupowanie składników: cukier zastąpić miodem, a olej tradycyjny kokosowym. Aby Wam wyszło na zdrowie!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

9
89
 

0,1 kg

98,90 zł/1 kg

8
69
 

0,08 kg

108,63 zł/1 kg

2
29
 

0,018 kg

127,22 zł/1 kg

19
99
 

20 szt.

1,00 zł/1 szt.

18
89
 

0,5 kg

37,78 zł/1 kg

5
01
 

~ 0,7 kg

7,15 zł/1 kg

29
99
 

0,25 l

119,96 zł/1 l


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu