Muffinki amarantusowe z jagodami

Muffinki amarantusowe z jagodami
Desery
8
Średni
30 min.
Ocena 5

Składniki

  • 50 g amarantusa ekspandowanego
  • 5 łyżek jagód goji
  • łyżka kakao marki Carrefour
  • łyżeczka cynamonu marki Carrefour
  • 2 jajka marki Carrefour
  • 2 łyżki miodu Jakość z Natury Carrefour
  • banan
  • łyżka oleju kokosowego

 

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Amarantus ekspandowany, jagody goji, kakao oraz cynamon mieszamy w dużej misce. W osobnym naczyniu widelcem rozgniatamy banana na gładką masę. Dodajemy żółtka, miód Jakość z Natury, łyżkę oleju kokosowego.

Jeżeli olej ma stałą konsystencję podgrzewamy go i w postaci płynnej przelewamy do naczynia z mokrymi składnikami.

Krok 2

Całość mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do mokrych składników. Suche oraz mokre składniki łączymy ze sobą.  Powstałą masę nakładamy do foremek na muffinki. Wstawiamy do piekarnika na 12-15 min. Po wyjęciu z piekarnika  posypujemy jagodami goji.

„Zarządzam przegrupowanie składników: cukier zastąpić miodem, a olej tradycyjny kokosowym. Aby Wam wyszło na zdrowie!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

7
09
 

0,12 kg

59,08 zł/1 kg

5
49
 

0,08 kg

68,63 zł/1 kg

1
39
 

0,02 kg

69,50 zł/1 kg

9
59
 

10 szt.

0,96 zł/1 szt.

7
69
 

0,25 kg

30,76 zł/1 kg

1
14
 

5,69 zł/1 kg

9
49
 

0,5 l

18,98 zł/1 l


Zobacz również inne przepisy