Muffinki amarantusowe z jagodami

Muffinki amarantusowe z jagodami
Desery
8
Średni
30 min.
Ocena 5

Składniki

  • 50 g amarantusa ekspandowanego
  • 5 łyżek jagód goji
  • łyżka kakao marki Carrefour
  • łyżeczka cynamonu marki Carrefour
  • 2 jajka marki Carrefour
  • 2 łyżki miodu Jakość z Natury Carrefour
  • banan
  • łyżka oleju kokosowego

 

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Amarantus ekspandowany, jagody goji, kakao oraz cynamon mieszamy w dużej misce. W osobnym naczyniu widelcem rozgniatamy banana na gładką masę. Dodajemy żółtka, miód Jakość z Natury, łyżkę oleju kokosowego.

Jeżeli olej ma stałą konsystencję podgrzewamy go i w postaci płynnej przelewamy do naczynia z mokrymi składnikami.

Krok 2

Całość mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do mokrych składników. Suche oraz mokre składniki łączymy ze sobą.  Powstałą masę nakładamy do foremek na muffinki. Wstawiamy do piekarnika na 12-15 min. Po wyjęciu z piekarnika  posypujemy jagodami goji.

„Zarządzam przegrupowanie składników: cukier zastąpić miodem, a olej tradycyjny kokosowym. Aby Wam wyszło na zdrowie!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Dobra Kaloria Bio amarantus ekspandowany 120 g
0,12 kg
67,08 zł/1 kg
8,05 zł
Carrefour Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 150 g
0,15 kg
24,33 zł/1 kg
3,65 zł
Kotányi Cynamon mielony 18 g
0,018 kg
110,56 zł/1 kg
1,99 zł
Top Jaj Jaja z chowu ściółkowego L 10 sztuk
0,65 kg
15,37 zł/1 kg
9,99 zł
Miód pszczeli wielokwiatowy "Jakość z Natury Carrefour", 250 g
0,25 kg
31,96 zł/1 kg
7,99 zł
Banan ważony
4,79 zł/1 kg
0,96 zł
Coco Island Olej kokosowy extra virgin 290 ml
0,29 l
49,28 zł/1 l
14,29 zł

Zobacz również inne przepisy