Mrożone banany w czekoladowej polewie

Mrożone banany w  czekoladowej polewie
Desery
9
Łatwy
20 min.
Ocena 2.5

Składniki

  • 3 banany
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 g białej czekolady
  • garść płatków migdałowych
  • pomarańcza
  • sól
  • patyczki

 

Krok 1

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Każdą z osobna. Do niewielkiego garnka wlewamy szklankę wody, wkładamy do środka miskę, a do niej pokruszoną czekoladę. Doprowadzamy do wrzenia, następnie minimalizujemy płomień i czekamy, aż czekolada powoli się rozpuści.

 

 

 

Krok 2

Płatki migdałów podprażamy na suchej patelni z odrobiną soli, do zarumienienia. Pomarańcze parzymy, następnie ścieramy skórkę na tarce. Banany obieramy i kroimy, każdy na trzy części. Każdą część obtaczamy w roztopionej czekoladzie, następnie obsypujemy na zmianę płatkami migdałowymi i skórką z pomarańczy. Wstawiamy na min 2 h do zamrażarki.

„Podróże kształcą, także gusta i smaki. Deser bananowo-czekoladowy ma egzotyczne pochodzenie, lecz jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Dlatego szczerze polecam i przekonuję: przygotuj go w domu." 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

4
89
 

~ 0,7 kg

6,99 zł/1 kg

4
99
 

0,08 kg

62,38 zł/1 kg

5
35
 

0,1 kg

53,50 zł/1 kg

15
39
 

0,15 kg

102,60 zł/1 kg

6
99
 

~ 1 kg

2
09
 

1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu