Mini galette migdałowo-gruszkowe z tymiankiem

Mini galette migdałowo-gruszkowe z tymiankiem
Desery
6
Łatwe
1h 30min

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 120 g masła Jakość z Natury Carrefour
  • 5-6 łyżek cukru trzcinowego Carrefour
  • 2-3 łyżki wody
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 1 jajko Bio Carrefour
  • 200 g migdałów Carrefour Bio
  • 3 łyżki syropu z agawy Carrefour Bio
  • 2 łyżki mąki
  • 3-4 gruszki
  • tymianek
  • łyżka cukru trzcinowego
  • cytryna

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy zmielone na mąkę migdały. Następnie wsypujemy cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Doprawiamy szczyptą soli i wlewamy wodę. Ciasto zagniatamy na kruszonkę, formujemy z niego kulę i wkładamy na 30 min do lodówki.
W międzyczasie migdały mielimy na mąkę i przekładamy do miski. Dodajemy jajko, syrop z agawy oraz mąkę. Mieszamy na gładką masę.
Kulę dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy. Wykrawamy z nich okręgi o średnicy około 8-10 cm. Na środek każdego okręgu nakładamy porcję masy migdałowej, którą rozsmarowujemy. Na górze układamy gruszki pokrojone w cienkie plasterki. Następnie zawijamy brzegi do środka. 

Krok 2

Całość polewamy sokiem z cytryny oraz posypujemy cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Galette przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min do zarumienienia.
Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem.

Smacznego