Mini galette migdałowo-gruszkowe z tymiankiem

Mini galette migdałowo-gruszkowe z tymiankiem
Desery
6
Łatwe
1h 30min

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 120 g masła Jakość z Natury Carrefour
  • 5-6 łyżek cukru trzcinowego Carrefour
  • 2-3 łyżki wody
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 1 jajko Bio Carrefour
  • 200 g migdałów Carrefour Bio
  • 3 łyżki syropu z agawy Carrefour Bio
  • 2 łyżki mąki
  • 3-4 gruszki
  • tymianek
  • łyżka cukru trzcinowego
  • cytryna

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy zmielone na mąkę migdały. Następnie wsypujemy cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Doprawiamy szczyptą soli i wlewamy wodę. Ciasto zagniatamy na kruszonkę, formujemy z niego kulę i wkładamy na 30 min do lodówki.
W międzyczasie migdały mielimy na mąkę i przekładamy do miski. Dodajemy jajko, syrop z agawy oraz mąkę. Mieszamy na gładką masę.
Kulę dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy. Wykrawamy z nich okręgi o średnicy około 8-10 cm. Na środek każdego okręgu nakładamy porcję masy migdałowej, którą rozsmarowujemy. Na górze układamy gruszki pokrojone w cienkie plasterki. Następnie zawijamy brzegi do środka. 

Krok 2

Całość polewamy sokiem z cytryny oraz posypujemy cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Galette przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min do zarumienienia.
Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem.

Smacznego

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu