Mini Bezy z kremem mascarpone z truskawkami

Mini Bezy z kremem mascarpone z truskawkami
Desery
3os
Łatwe
3h

Składniki na 7-8 mini bez:

  • 4 jajka Carrefour Bio
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200-300 g truskawek

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru i nadal ubijamy. Masa powinna być sztywna oraz lśniąca. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze chwilę.
Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Na papierze do pieczenia malujemy okręgi o średnicy 8-9 cm. Na każdy okrąg nakładamy porcję ubitej piany. Bezy pieczemy ok. 25 min w temperaturze 120 stopni, następnie zmniejszamy do 100 i suszymy przez 45-50 min. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
W międzyczasie lekko ubitą śmietankę mieszamy z mascarpone. Dodajemy cukier i nadal mieszamy, aż powstanie gładka masa. Smarujemy nią bezy po ostudzeniu i dekorujemy świeżymi truskawkami.

 

Krok 2

W międzyczasie lekko ubitą śmietankę mieszamy z mascarpone. Dodajemy cukier i nadal mieszamy, aż powstanie gładka masa. Smarujemy nią bezy po ostudzeniu i dekorujemy świeżymi truskawkami.

Smacznego


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Kotlina Natury Jaja z chowu ekologicznego różnej wielkości 10 sztuk
10 szt.
1,32 zł/1 szt.
13,19 zł
Kupiec Mąka ziemniaczana 1 kg
1 kg
8,89 zł/1 kg
8,89 zł
Cukier Królewski Cukier puder 400 g
0,4 kg
7,73 zł/1 kg
3,09 zł
Bakoma Regnum Mascarpone Ser 250 g
0,25 kg
36,76 zł/1 kg
9,19 zł
Cukier Królewski Cukier puder 400 g
0,4 kg
7,73 zł/1 kg
3,09 zł
BIO PIETRUSZKA LUZ
19,99 zł/1 kg
5,00 zł

Zobacz również inne przepisy