Mini bezy z kremem cytrynowym

Mini bezy z kremem cytrynowym
Desery
4
Średnie
40min+

Składniki

  • 4 jajka Carrefour BIO 
  • 200 g cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem cytrynowy:

  • 2 jajka Carrefour BIO
  • 2 żółtka 
  • 70 g masła Jakość z Natury Carrefour
  • 130 g cukru
  • 2 cytryny BIO
  • 150 g mascarpone
  • 180 g śmietanki 30 %

 

Krok 1

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 120 °C (bez termoobiegu). Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, po łyżce, wciąż ubijając. Kiedy masa stanie się sztywna i lśniąc, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dalej ubijamy. Z powstałej masy formujemy ok. 8 bezików o średnicy ok. 10 cm. Wkładamy do piekarnika. Po 15 min zmniejszamy moc do 100°C. Pieczemy przez ok. 1 h. Możemy je zostawić w piekarniku do całkowitego wyschnięcia. 

Krok 2

W międzyczasie przygotowujemy krem. Do miski wrzucamy jajka, żółtka, cukier i dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno pokrojone masło, sok cytrynowy oraz skórkę startą z dwóch cytryn. Całość podgrzewamy, na niewielkim ogniu, aż krem zgęstnieje. Pozostawiamy do wystudzenia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy z łyżką cukru. Dodajemy mascarpone i powoli mieszamy. Na bezowy krążek nakładamy krem mascarpone, a następnie krem cytrynowy. Przykrywamy drugą bezą.