Krem cytrynowy:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 120 °C (bez termoobiegu). Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, po łyżce, wciąż ubijając. Kiedy masa stanie się sztywna i lśniąc, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dalej ubijamy. Z powstałej masy formujemy ok. 8 bezików o średnicy ok. 10 cm. Wkładamy do piekarnika. Po 15 min zmniejszamy moc do 100°C. Pieczemy przez ok. 1 h. Możemy je zostawić w piekarniku do całkowitego wyschnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy krem. Do miski wrzucamy jajka, żółtka, cukier i dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno pokrojone masło, sok cytrynowy oraz skórkę startą z dwóch cytryn. Całość podgrzewamy, na niewielkim ogniu, aż krem zgęstnieje. Pozostawiamy do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z łyżką cukru. Dodajemy mascarpone i powoli mieszamy. Na bezowy krążek nakładamy krem mascarpone, a następnie krem cytrynowy. Przykrywamy drugą bezą.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2023Ustawienia cookies