Mini bezy z karmelizowanymi mandarynkami

Mini bezy z karmelizowanymi mandarynkami
Desery
6
Łatwy
1h 45 min.
Ocena 5

Składniki

Bezy

  • 4 białka jajek (rozmiar L)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu winnego
  • 210 g cukru

 

Karmelizowane mandarynki:

  • 4 mandarynki
  • 4 łyżki konfitury mandarynkowej lub pomarańczowej
  • łyżka miodu

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 120 C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wbijamy białka i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż masa stanie się sztywna i lśniąca. Pod koniec dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną i ubijamy kolejne kilka minut. Pianę wykładamy na papier formując 12 krążków o średnicy ok. 7 cm. (6 nieco płaskich krążków na spód i 6 wypukłych.) Blaszkę wkładamy do piekarnika na 25 min, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 C i pieczemy jeszcze ok. 45 min, aż bezy będą suche na zewnątrz i miękkie w środku.

Krok 2

W międzyczasie mandarynki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Do rondelka przekładamy konfiturę, miód oraz mandarynki. Całość mieszamy i gotujemy ok. 2-3 min, aż powstanie gęsty syrop i zdejmujemy z ognia do wystudzenia.

Przed podaniem smarujemy dół bezy skarmelizowanymi mandarynkami i przykrywamy drugą częścią. Możemy całość posypać startą skórką mandarynki.

"Zawsze będę powtarzał, że beza to deser doskonały. Swoją drogą – musiał ją wymyślić prawdziwy geniusz cukiernictwa. Kubki smakowe, w starciu z takim rarytasem, wprost stają na baczność. "

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Top Jaj Jaja z chowu ściółkowego L 10 sztuk
10 szt.
1,00 zł/1 szt.
9,99 zł
Janex Mąka ziemniaczana 500 g
0,5 kg
8,58 zł/1 kg
4,29 zł
Monini Ocet winny biały 250 ml
0,25 l
23,96 zł/1 l
5,99 zł
6,69 zł
PROMOCYJNA CENA
Carrefour Konfitura z pomarańczy o obniżonej zawartości cukrów 240 g
0,24 kg
15,21 zł/1 kg
3,65 zł
Miód nektarowy wielokwiatowy 20 g
0,02 kg
74,50 zł/1 kg
1,49 zł

Zobacz również inne przepisy