Mini bezy z karmelizowanymi mandarynkami

Mini bezy z karmelizowanymi mandarynkami
Desery
6
Łatwy
1h 45 min.
Ocena 5

Składniki

Bezy

  • 4 białka jajek (rozmiar L)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu winnego
  • 210 g cukru

 

Karmelizowane mandarynki:

  • 4 mandarynki
  • 4 łyżki konfitury mandarynkowej lub pomarańczowej
  • łyżka miodu

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 120 C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wbijamy białka i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż masa stanie się sztywna i lśniąca. Pod koniec dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną i ubijamy kolejne kilka minut. Pianę wykładamy na papier formując 12 krążków o średnicy ok. 7 cm. (6 nieco płaskich krążków na spód i 6 wypukłych.) Blaszkę wkładamy do piekarnika na 25 min, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 C i pieczemy jeszcze ok. 45 min, aż bezy będą suche na zewnątrz i miękkie w środku.

Krok 2

W międzyczasie mandarynki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Do rondelka przekładamy konfiturę, miód oraz mandarynki. Całość mieszamy i gotujemy ok. 2-3 min, aż powstanie gęsty syrop i zdejmujemy z ognia do wystudzenia.

Przed podaniem smarujemy dół bezy skarmelizowanymi mandarynkami i przykrywamy drugą częścią. Możemy całość posypać startą skórką mandarynki.

"Zawsze będę powtarzał, że beza to deser doskonały. Swoją drogą – musiał ją wymyślić prawdziwy geniusz cukiernictwa. Kubki smakowe, w starciu z takim rarytasem, wprost stają na baczność. "

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

1 szt.

9,99 zł

0,5 kg

11,18 zł/1 kg

5,59 zł

0,25 l

31,96 zł/1 l

7,99 zł

1 kg

2,99 zł
5 w cenie 4

7,99 zł/1 kg

4,00 zł

0,24 kg

16,63 zł/1 kg

3,99 zł

0,47 kg

21,26 zł/1 kg

9,99 zł
10,99 zł
Promocja

Zobacz również inne przepisy