Bezy
Karmelizowane mandarynki:
Piekarnik nagrzewamy do 120 C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wbijamy białka i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż masa stanie się sztywna i lśniąca. Pod koniec dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną i ubijamy kolejne kilka minut. Pianę wykładamy na papier formując 12 krążków o średnicy ok. 7 cm. (6 nieco płaskich krążków na spód i 6 wypukłych.) Blaszkę wkładamy do piekarnika na 25 min, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 C i pieczemy jeszcze ok. 45 min, aż bezy będą suche na zewnątrz i miękkie w środku.
W międzyczasie mandarynki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Do rondelka przekładamy konfiturę, miód oraz mandarynki. Całość mieszamy i gotujemy ok. 2-3 min, aż powstanie gęsty syrop i zdejmujemy z ognia do wystudzenia.
Przed podaniem smarujemy dół bezy skarmelizowanymi mandarynkami i przykrywamy drugą częścią. Możemy całość posypać startą skórką mandarynki.
"Zawsze będę powtarzał, że beza to deser doskonały. Swoją drogą – musiał ją wymyślić prawdziwy geniusz cukiernictwa. Kubki smakowe, w starciu z takim rarytasem, wprost stają na baczność. "
0,24 kg
26,04 zł/1 kg
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies