W misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę z migdałów, sól, cukier i skórkę z pomarańczy.
Dodajemy miękkie masło pokrojone na małe kawałki. Ucieramy masę mikserem przez 5 minut. Wbijamy jajka i mieszamy jeszcze przez 5 minut, następnie wkładamy do lodówki na 15 minut.
Wyjmujemy z lodówki schłodzone nadzienie i ciasto. Na jeden z blatów ciasta francuskiego wykładamy nadzienie, zostawiając ok. 3 cm odstępu od krawędzi i wkładamy figurkę lub migdał.
Całość przykrywamy drugim blatem i dokładnie sklejamy, a wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu.
"Gdy jest święto, to tradycja nakazuje, by świętować, dlatego na Trzech Króli obowiązuje pyszne ciasto migdałowe z ukrytą figurką. Kto ją w swym kawałku znajdzie, ten zostanie królem. A czy Cesarz może zostać królem? Sam to sprawdzę."
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies