Migdałowe ciasto Trzech Króli

Migdałowe ciasto Trzech Króli
Desery
4-5
Łatwy
1 h
Ocena 4.5

Składniki

  • 2 kawałki ciasta gotowego ciasta francuskiego (średnica ok. 25 cm)
  • 150 g mielonych migdałów
  • 60 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 100 g masła
  • 2 jajka (+ do posmarowania)
  • 1 cały migdał lub figurka króla

Krok 1

W misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę z migdałów, sól, cukier i skórkę z pomarańczy.

Dodajemy miękkie masło pokrojone na małe kawałki. Ucieramy masę mikserem przez 5 minut. Wbijamy jajka i mieszamy jeszcze przez 5 minut, następnie wkładamy do lodówki na 15 minut.

Wyjmujemy z lodówki schłodzone nadzienie i ciasto. Na jeden z blatów ciasta francuskiego wykładamy nadzienie, zostawiając ok. 3 cm odstępu od krawędzi i wkładamy figurkę lub migdał.

Krok 2

Całość przykrywamy drugim blatem i dokładnie sklejamy, a wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu.

"Gdy jest święto, to tradycja nakazuje, by świętować, dlatego na Trzech Króli obowiązuje pyszne ciasto migdałowe z ukrytą figurką. Kto ją w swym kawałku znajdzie, ten zostanie królem. A czy Cesarz może zostać królem? Sam to sprawdzę."

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

0
99
 

1 kg

2
85
 

5,70 zł/1 kg

47
99
 

1 kg

7
29
 

0,2 kg

36,45 zł/1 kg

6
69
 

6 szt.

1,12 zł/1 szt.

5
59
 

0,5 kg

11,18 zł/1 kg

6
05
 

0,375 kg

16,13 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy