W misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę z migdałów, sól, cukier i skórkę z pomarańczy.
Dodajemy miękkie masło pokrojone na małe kawałki. Ucieramy masę mikserem przez 5 minut. Wbijamy jajka i mieszamy jeszcze przez 5 minut, następnie wkładamy do lodówki na 15 minut.
Wyjmujemy z lodówki schłodzone nadzienie i ciasto. Na jeden z blatów ciasta francuskiego wykładamy nadzienie, zostawiając ok. 3 cm odstępu od krawędzi i wkładamy figurkę lub migdał.
Całość przykrywamy drugim blatem i dokładnie sklejamy, a wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu.
"Gdy jest święto, to tradycja nakazuje, by świętować, dlatego na Trzech Króli obowiązuje pyszne ciasto migdałowe z ukrytą figurką. Kto ją w swym kawałku znajdzie, ten zostanie królem. A czy Cesarz może zostać królem? Sam to sprawdzę."
Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści oraz prezentowane reklamy do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies oraz przetwarzaniu przez nas gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych.
Korzystając z serwisu, bez zmiany ustawień w zakresie prywatności w ramach Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookie w Twojej przeglądarce oraz otrzymywaniem treści i reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji poprzez przetwarzanie danych osobowych przez Carrefour sp. z o.o. na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji.
Dowiedź się więcej
Wyrażenie zgody jest dobrowolne. W każdym momencie możesz też edytować Twoje preferencje w zakresie udzielonej zgody, w tym wycofać ją całkowicie, klikając w lub przechodzą na naszą stronę polityki prywatności.