Migdałowe ciasto pomarańczowe

Migdałowe ciasto pomarańczowe
Desery
9os
Łatwy
3h

Składniki

  • 500 g pomarańczy
  • 300 g mąki migdałowej
  • 150 g cukru
  • 30 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krok 1

Pomarańcze dokładnie myjemy, zalewamy w całości wodą i gotujemy przez około 1,5 godz. do miękkości. Następnie studzimy. Wystudzone pomarańcze miksujemy na gładki mus.

Krok 2

Jajka ubijamy z cukrem przez 8-10 minut na wysokich obrotach miksera na puszystą pianę. Do piany dodajemy mąkę migdałową, proszek do pieczenia, pomarańcze oraz olej. Delikatnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy o wym. 22 x 24 cm wyłożonej pergaminem i pieczemy około 50-60 minut w temp. 180ºC. Upieczone ciasto powinno być złociste.


Studzimy. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

8
00
 

15,99 zł/1 kg

17
79
 

0,25 kg

71,16 zł/1 kg

15
99
 

0,69 kg

23,17 zł/1 kg

12
19
 

10 szt.

1,22 zł/1 szt.

0
59
 

0,03 kg

19,67 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród