Migdałowe ciasto pomarańczowe

Migdałowe ciasto pomarańczowe
Desery
9os
Łatwy
3h

Składniki

  • 500 g pomarańczy
  • 300 g mąki migdałowej
  • 150 g cukru
  • 30 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krok 1

Pomarańcze dokładnie myjemy, zalewamy w całości wodą i gotujemy przez około 1,5 godz. do miękkości. Następnie studzimy. Wystudzone pomarańcze miksujemy na gładki mus.

Krok 2

Jajka ubijamy z cukrem przez 8-10 minut na wysokich obrotach miksera na puszystą pianę. Do piany dodajemy mąkę migdałową, proszek do pieczenia, pomarańcze oraz olej. Delikatnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy o wym. 22 x 24 cm wyłożonej pergaminem i pieczemy około 50-60 minut w temp. 180ºC. Upieczone ciasto powinno być złociste.


Studzimy. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Pomarańcze siatka 1 kg
1 kg
5,99 zł/1 kg
5,99 zł
EcoMil Napój migdałowy z kakao 200 ml
0,2 l
29,95 zł/1 l
5,99 zł
Polski Cukier Cukier biały 1 kg
1 kg
2,49 zł/1 kg
2,49 zł
Kujawski 3 ziarna Olej rzepakowy z olejami z lnu i pestek dyni 750 ml
0,75 l
12,00 zł/1 l
9,00 zł
Carrefour Bio Jaja z chowu ekologicznego o różnej wielkości 6 sztuk
0,35 kg
17,11 zł/1 kg
5,99 zł
6,99 zł
PROMOCYJNA CENA
Carrefour Proszek do pieczenia 30 g
0,03 kg
16,33 zł/1 kg
0,49 zł

Zobacz również inne przepisy