Migdałowe ciasto pomarańczowe

Migdałowe ciasto pomarańczowe
Desery
9os
Łatwy
3h

Składniki

  • 500 g pomarańczy
  • 300 g mąki migdałowej
  • 150 g cukru
  • 30 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krok 1

Pomarańcze dokładnie myjemy, zalewamy w całości wodą i gotujemy przez około 1,5 godz. do miękkości. Następnie studzimy. Wystudzone pomarańcze miksujemy na gładki mus.

Krok 2

Jajka ubijamy z cukrem przez 8-10 minut na wysokich obrotach miksera na puszystą pianę. Do piany dodajemy mąkę migdałową, proszek do pieczenia, pomarańcze oraz olej. Delikatnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy o wym. 22 x 24 cm wyłożonej pergaminem i pieczemy około 50-60 minut w temp. 180ºC. Upieczone ciasto powinno być złociste.


Studzimy. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

POMARAŃCZE SIATKA 1 KG
1 kg
4,99 zł/1 kg
4,99 zł
Carrefour Bio Jaja z chowu ekologicznego o różnej wielkości 6 sztuk
6 szt.
1,17 zł/1 szt.
6,99 zł
Carrefour Proszek do pieczenia 30 g
0,03 kg
16,33 zł/1 kg
0,49 zł

Zobacz również inne przepisy