Mazurek pomarańczowy z polewą z białej czekolady

Mazurek pomarańczowy z polewą z białej czekolady
Desery
6-8
Łatwy
45 min.
Ocena 3

Składniki

  • 150 g masła
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 140 g maki pszennej
  • 70 g maki ryżowej

 

  • 5 łyżek konfitury z pomarańczy
  • garść suszonych moreli (lub innych suszonych owoców)
  • garść obranych migdałów
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki śmietany kremówki

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło oraz cukier. Ucieramy na kruszonkę, po czym łączymy wszystkie składniki w kulę. Jeżeli nie chce się kleić dodajemy łyżkę zimnej wody. Kule zawijamy w filie spożywcza i odkładamy na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Prostokątna formę o wymiarach ok. 30x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy ciasto. Na brzegach tworzymy lekki rent widelcem. Wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut do zarumienienia.

Krok 2

W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy pod koniec śmietanę i dokładnie mieszamy.

Upieczone ciasto smarujemy konfiturą, następnie posypujemy posiekanymi morelami, posypujemy migdałami i polewamy polewą czekoladową.

 

Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Polmlek Masło ekstra osełkowe 300 g
0,3 kg
32,30 zł/1 kg
9,69 zł
Cukier Królewski Cukier trzcinowy nierafinowany 500 g
0,5 kg
12,98 zł/1 kg
6,49 zł
Polskie Młyny Mąka Szymanowska pszenna uniwersalna typ 480 1 kg
1 kg
3,29 zł/1 kg
3,29 zł
Janex Mąka kukurydziana 500 g
0,5 kg
5,18 zł/1 kg
2,59 zł
Carrefour Konfitura z pomarańczy o obniżonej zawartości cukrów 240 g
0,24 kg
15,62 zł/1 kg
3,75 zł
KRESTO Morele suszone 200 g
0,2 kg
43,95 zł/1 kg
8,79 zł
Migdały BIO
0,15 kg
99,93 zł/1 kg
14,99 zł
Milka Czekolada biała 100 g
0,1 kg
39,90 zł/1 kg
3,99 zł
Président Śmietana 30% 350 g
0,35 kg
17,40 zł/1 kg
6,09 zł

Zobacz również inne przepisy