Mazurek kajmakowy z dżemem i bakaliami

Mazurek kajmakowy z dżemem i bakaliami
Desery
9
Łatwe
40min

Składniki :

 

  • 200 g masła Jakość z Natury Carrefour
  • 350 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 70 g cukru pudru
  • 2 żółtka Carrefour Bio
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 250 g masy kajmakowej
  • 3 łyżki konfitury pomarańczowej Carrefour Bio
  • 50 g migdałów blanszowanych Carrefour Bio
  • 150 g moreli Carrefour
  • 30 g rodzynek Carrefour Bio
  • 30 g płatków migdałowych Carrefour

Krok 1

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Całość siekamy nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie wlewamy żółtka oraz dodajemy jogurt naturalny. Zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy ciasto zostawiając kawałek na uformowanie brzegów. Za pomocą widelca możemy zrobić ozdobny rent. Dziurkujemy za pomocą widelca. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 15-20 min do zarumienienia. Zostawiamy do wystudzenia.

Krok 2

Ciasto smarujemy dżemem, następnie masą kajmakową. Po chwili układamy „w kratkę” pokrojone w paski morele. Dekorujemy całość migdałami, płatkami migdałów oraz rodzynkami.

Idealny deser na Wielkanoc. Smacznego

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

7
99
 

0,2 kg

39,95 zł/1 kg

3
45
 

0,4 kg

8,63 zł/1 kg

2
59
 

0,14 kg

18,50 zł/1 kg

9
99
 

0,51 kg

19,59 zł/1 kg

5
49
 
5,49 zł najniższa cena

0,24 kg

22,88 zł/1 kg

11
99
 

0,07 kg

171,29 zł/1 kg

15
59
 

0,36 kg

43,31 zł/1 kg

8
59
 

0,4 kg

21,48 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu