Masa serowa:
Masa toffee:
Do dekoracji:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane na kawałki zimne masło, następnie ksylitol oraz proszek do pieczenia. Całość zagniatamy na kruszonkę i, po chwili, wbijamy jajko oraz dodajemy jogurt naturalny. Zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, którą owijamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na 30 min.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto przekładamy do formy. Na brzegach możemy, za pomocą widelca, wykonać ozdobny rant. Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika na 10 min, by się zarumieniło.
Doprowadzamy do wrzenia 200 ml mleka kokosowego, a pozostałe 50 mln odlewamy do kubka i rozpuszczamy, mieszając, budyń z ksylitolem. Wlewamy masę budyniową do garnka z pozostałym mlekiem. Cały czas energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdejmujemy ją z ognia. Dodajemy twaróg i dokładnie blendujemy, aż powstanie gładka masa. Przelewamy masę na podpieczony jaglany spód. Wkładamy do piekarnika na 20 min.
Z daktyli usuwamy pestki. Przekładamy daktyle do rondelka, dolewamy mleczko kokosowe i delikatnie podgrzewamy, aż zmiękną. Po kilku minutach gotowania blendujemy na gładki mus. Dodajemy pastę tahini, olej kokosowy oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Powstałą masą smarujemy mazurka. Ciasto dekorujemy całymi migdałami, płatkami migdałów oraz drobno pokrojonymi suszonymi morelami.
Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies