Mazurek jaglany kokosowo-migdałowy

Mazurek jaglany kokosowo-migdałowy
Desery
5-10
Średni
90 min.
Ocena 3

Składniki

 

Ciasto:

  • 220 g mąki jaglanej
  • 110 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • łyżka zimnej wody
  • łyżka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu

 

Masa:

 

Dekoracja:

płatki migdałów, wiórki kokosa, migdały, kakao

Krok 1

W misce zagnieść na gładkie ciasto mąkę, cukier, wiórki kokosa i posiekane w kostkę masło – dodając pod koniec  jajko i wodę. Uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godz.

Nagrzać piekarnik do 180°C. Do formy włożyć rozwałkowane ciasto i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec 20 min. na złoty kolor.

Krok 2

W rondelku połączyć mleko kokosowe z cukrem i zagotować. Osobno wymieszać mleko z mąką ziemniaczaną. Mieszankę wlewać powoli do gotującego się mleka, aż będzie przypominać gęsty budyń. Lekko ostudzoną masę wylać na spód mazurka i udekorować.

 

„Oto mazurek na Wielkanoc, który łączy tradycyjną formę z nowoczesnym nadzieniem.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

7   
39
5
99
 

0,5 kg

11,98 zł/1 kg

-19%
12
59
 

0,2 kg

62,95 zł/1 kg

8
99
 

10 szt.

0,90 zł/1 szt.

5
29
 

0,7 l

7,56 zł/1 l

11   
49
6
99
 

0,4 kg

17,48 zł/1 kg

-39%
11
39
 

1 kg

6
59
 

0,5 kg

13,18 zł/1 kg

3
49
 

1 l

10
59
 

0,075 kg

141,20 zł/1 kg

31   
59
25
99
 

0,3 kg

86,63 zł/1 kg

-18%
6   
39
5
65
 

0,08 kg

70,63 zł/1 kg

-12%

Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu