Mazurek jaglany kokosowo-migdałowy

Mazurek jaglany kokosowo-migdałowy
Desery
5-10
Średni
90 min.
Ocena 3

Składniki

 

Ciasto:

  • 220 g mąki jaglanej
  • 110 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • łyżka zimnej wody
  • łyżka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu

 

Masa:

 

Dekoracja:

płatki migdałów, wiórki kokosa, migdały, kakao

Krok 1

W misce zagnieść na gładkie ciasto mąkę, cukier, wiórki kokosa i posiekane w kostkę masło – dodając pod koniec  jajko i wodę. Uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godz.

Nagrzać piekarnik do 180°C. Do formy włożyć rozwałkowane ciasto i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec 20 min. na złoty kolor.

Krok 2

W rondelku połączyć mleko kokosowe z cukrem i zagotować. Osobno wymieszać mleko z mąką ziemniaczaną. Mieszankę wlewać powoli do gotującego się mleka, aż będzie przypominać gęsty budyń. Lekko ostudzoną masę wylać na spód mazurka i udekorować.

 

„Oto mazurek na Wielkanoc, który łączy tradycyjną formę z nowoczesnym nadzieniem.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

10
49
 

0,2 kg

52,45 zł/1 kg

7
99
 

10 szt.

0,80 zł/1 szt.

2
19
 

0,33 l

6,64 zł/1 l

11
99
 

0,3 kg

39,97 zł/1 kg

10
29
 

1 kg

4
99
 

0,5 kg

9,98 zł/1 kg

3
59
 

1 l

7
29
 

0,07 kg

104,14 zł/1 kg

28
59
 

0,3 kg

95,30 zł/1 kg

5
99
 

0,08 kg

74,88 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu