Mazurek jaglany kokosowo-migdałowy

Mazurek jaglany kokosowo-migdałowy
Desery
5-10
Średni
90 min.
Ocena 3

Składniki

 

Ciasto:

  • 220 g mąki jaglanej
  • 110 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • łyżka zimnej wody
  • łyżka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu

 

Masa:

 

Dekoracja:

płatki migdałów, wiórki kokosa, migdały, kakao

Krok 1

W misce zagnieść na gładkie ciasto mąkę, cukier, wiórki kokosa i posiekane w kostkę masło – dodając pod koniec  jajko i wodę. Uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godz.

Nagrzać piekarnik do 180°C. Do formy włożyć rozwałkowane ciasto i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec 20 min. na złoty kolor.

Krok 2

W rondelku połączyć mleko kokosowe z cukrem i zagotować. Osobno wymieszać mleko z mąką ziemniaczaną. Mieszankę wlewać powoli do gotującego się mleka, aż będzie przypominać gęsty budyń. Lekko ostudzoną masę wylać na spód mazurka i udekorować.

 

„Oto mazurek na Wielkanoc, który łączy tradycyjną formę z nowoczesnym nadzieniem.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

7
99
 

0,2 kg

39,95 zł/1 kg

9
29
 

10 szt.

0,93 zł/1 szt.

5
99
 

6 l

1,00 zł/1 l

11   
99
9
99
 
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 11,99 zł

0,3 kg

33,30 zł/1 kg

-17%
11
89
 

1 kg

11
69
 

0,37 kg

31,59 zł/1 kg

6
59
 

0,5 kg

13,18 zł/1 kg

3
19
 

1 l

16
29
 

0,15 kg

108,60 zł/1 kg

31   
59
19
99
 
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 31,59 zł

0,3 kg

66,63 zł/1 kg

-37%
6   
95
5
99
 
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 6,95 zł

0,08 kg

74,88 zł/1 kg

-14%

Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu