Mazurek jaglany kokosowo-migdałowy

Mazurek jaglany kokosowo-migdałowy
Desery
5-10
Średni
90 min.
Ocena 3

Składniki

 

Ciasto:

  • 220 g mąki jaglanej
  • 110 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • łyżka zimnej wody
  • łyżka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu

 

Masa:

 

Dekoracja:

płatki migdałów, wiórki kokosa, migdały, kakao

Krok 1

W misce zagnieść na gładkie ciasto mąkę, cukier, wiórki kokosa i posiekane w kostkę masło – dodając pod koniec  jajko i wodę. Uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godz.

Nagrzać piekarnik do 180°C. Do formy włożyć rozwałkowane ciasto i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec 20 min. na złoty kolor.

Krok 2

W rondelku połączyć mleko kokosowe z cukrem i zagotować. Osobno wymieszać mleko z mąką ziemniaczaną. Mieszankę wlewać powoli do gotującego się mleka, aż będzie przypominać gęsty budyń. Lekko ostudzoną masę wylać na spód mazurka i udekorować.

 

„Oto mazurek na Wielkanoc, który łączy tradycyjną formę z nowoczesnym nadzieniem.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Melvit Mąka jaglana do wypieków 500 g
0,5 kg
13,18 zł/1 kg
6,59 zł
Mleczny Przystanek Masło ekstra bez laktozy 200 g
0,2 kg
24,95 zł/1 kg
4,99 zł
Top Jaj Jaja z chowu ściółkowego L 10 sztuk
10 szt.
1,00 zł/1 szt.
9,99 zł
Carrefour Naturalna woda mineralna niegazowana 0,5 l
0,5 l
1,18 zł/1 l
0,59 zł
Carrefour Wiórki kokosowe 200 g
0,2 kg
19,95 zł/1 kg
3,99 zł
Cukier Królewski Cukier trzcinowy nierafinowany 1 kg
1 kg
7,39 zł/1 kg
7,39 zł
Janex Mąka ziemniaczana 500 g
0,5 kg
8,58 zł/1 kg
4,29 zł
Mu! Mleko 3,2% 1 l
1 l
2,29 zł/1 l
2,29 zł
Fresco Płatki migdała 70 g
0,07 kg
97,00 zł/1 kg
6,79 zł
Helio Migdały łuskane 300 g
0,3 kg
99,97 zł/1 kg
29,99 zł
DecoMorreno Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 80 g
0,08 kg
67,38 zł/1 kg
5,39 zł

Zobacz również inne przepisy