Mandarynki z chili i gorzką czekoladą

Mandarynki z chili i gorzką czekoladą
Desery
40 min
Łatwy
40 min.
Ocena 5

Składniki

  • 5 mandarynek
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta chili

do posypania:

  • pistacje
  • płatki chili
  • sól morska

Krok 1

Mandarynki obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając mleko i delikatnie mieszamy, aż powstanie gładka masa. Każdą cząstkę mandarynki zanurzamy do połowy w czekoladzie. 

Krok 2

Zanim czekolada zastygnie, posypujemy płatkami chili lub pistacjami albo solą morską. Pozostawiamy na godzinę do wysuszenia.

„Inwencja moich kucharzy nigdy nie zawodzi… Tym razem z mandarynek, chili i czekolady stworzyli niebanalną wytrawną przekąskę. W sam raz na prezent dla znajomych cesarzy.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

E. Wedel Czekolada mocno gorzka 80% 80 g
0,8 szt.
4,94 zł/1 szt.
3,95 zł
Cebula czerwona ważona
4,99 zł/1 kg
2,50 zł
Kotányi Sól morska jodowana 226 g
0,226 kg
27,39 zł/1 kg
6,19 zł
Kamis Chili pieprz cayenne 15 g
0,015 kg
112,67 zł/1 kg
1,69 zł
Piątnica Mleko wiejskie świeże 3,2% 1 l
1 l
3,35 zł/1 l
3,35 zł

Zobacz również inne przepisy