Mandarynki z chili i gorzką czekoladą

Mandarynki z chili i gorzką czekoladą
Desery
40 min
Łatwy
40 min.
Ocena 5

Składniki

  • 5 mandarynek
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta chili

do posypania:

  • pistacje
  • płatki chili
  • sól morska

Krok 1

Mandarynki obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając mleko i delikatnie mieszamy, aż powstanie gładka masa. Każdą cząstkę mandarynki zanurzamy do połowy w czekoladzie. 

Krok 2

Zanim czekolada zastygnie, posypujemy płatkami chili lub pistacjami albo solą morską. Pozostawiamy na godzinę do wysuszenia.

„Inwencja moich kucharzy nigdy nie zawodzi… Tym razem z mandarynek, chili i czekolady stworzyli niebanalną wytrawną przekąskę. W sam raz na prezent dla znajomych cesarzy. Idealny na Boże Narodzenie”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

Mandarynki ważone
8,99 zł/1 kg
4,50 zł
E. Wedel Czekolada mocno gorzka 80% 80 g
0,8 szt.
4,36 zł/1 szt.
3,49 zł
Kotányi Sól morska jodowana 226 g
0,226 kg
25,18 zł/1 kg
5,69 zł
Kamis Chili pieprz cayenne 15 g
0,015 kg
126,00 zł/1 kg
1,89 zł
Piątnica Mleko wiejskie świeże 3,2% 1 l
1 l
2,99 zł/1 l
2,99 zł
Knorr Kurkuma z Indii 20 g
0,02 kg
154,50 zł/1 kg
3,09 zł

Zobacz również inne przepisy