Z tego przepisu wypieczemy dwie rolady makowe. Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe, ale nie parzyć w palec. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
W misie miksera umieszczamy mąkę, suche drożdże, cukier, sól oraz spirytus. Mieszamy do połączenia. Dodajemy żółtka, miksujemy. Białek nie wyrzucamy! Dolewamy ciepłe mleko, cienkim strumieniem. Wyrabiamy za pomocą haka, albo ręcznie, około 15-20 minut. Ciasto musi być sprężyste i jednolite. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy do całkowitego połączenia. Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1h.
Ciasto wyciągamy, dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy do kształtu prostokąta na stolnicy podsypanej mąką. Pozostałe białka
ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą makową. Wykładamy masę na ciasto, zostawiając przerwy – 3 cm od każdego brzegu. Boki rolady zawijamy do środka na masę makową, a następnie całość rolujemy. Każdą roladę owijamy w papier do pieczenia, zostawiając przestrzeń pomiędzy papierem a ciastem - około 1-2cm. Pieczemy 30-40 minut w 190C. Złoty kolor rolad powinien przebijać przez papier.
Gotowe!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies