Lekkie lody bakaliowe

Lekkie lody bakaliowe
Desery
3-4
Łatwy
20 min.
Ocena 5

Składniki

  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • garść orzechów włoskich
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy

 

Krok 1

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy miód oraz jogurt naturalny i delikatnie mieszamy. Następnie orzechy włoskie blendujemy na drobną posypkę. Orzechy laskowe oraz żurawinę drobno kroimy i dodajemy do masy śmietanowej wraz z kandyzowaną skórką z pomarańczy oraz połową porcji posypki z orzechów włoskich. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do plastikowego pudełka.

Krok 2

Masę wkładamy do zamrażalnika na ok. 2-3 godziny. Lody podajemy polane miodem i posypane pozostałą porcją posypki orzechowej.

„Ochota na lody potrafi zaatakować zawsze i wszędzie, zwłaszcza w upalne popołudnie. Strategia obrony jest prosta: przygotować doskonałe lody w domu i spałaszować je ze smakiem.”

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

7
05
 

0,35 kg

20,14 zł/1 kg

4
85
 

0,28 kg

17,32 zł/1 kg

15
39
 

0,3 kg

51,30 zł/1 kg

39
99
 

1 kg

4
19
 

0,1 kg

41,90 zł/1 kg

4
35
 

0,1 kg

43,50 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu