Lekkie Crumble z rabarbarem i lodami waniliowymi

Lekkie Crumble z rabarbarem i lodami waniliowymi
Desery
4
Łatwy
20 min.
Ocena 3

Składniki

kruszonka:

  • 100 g zimnego masła Jakość z Natury Carrefour
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g cukru trzcinowego marki Carrefour
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • łyżeczka cynamonu marki Carrefour

 

  • 600 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego marki Carrefour
  • łyżka masła Jakość z Natury Carrefour
  • lody waniliowe

Krok 1

Pokrojony na centymetrowe kawałki rabarbar wrzucamy do garnka z masłem i cukrem.  Całość dusimy na niewielkim ogniu ok 5-7 min. Następnie przekładamy do żaroodpornej brytfanki. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. 

Krok 2

W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z płatkami owsianymi (możemy je uprzednio zmiksować)  oraz cynamonem. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło oraz cukier. Całość rozcieramy z mąką na kruszonkę. Przesypujemy ją do brytfanki z rabarbarem, tak, aby pokryła lekko podduszone owoce. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 30 min. Podajemy z gałką lodów waniliowych

„Warto mieć mocny charakter, lecz w porze deseru można pozwolić sobie na trochę kruchości.”

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

6
65
 

0,3 kg

22,17 zł/1 kg

4
89
 

0,5 kg

9,78 zł/1 kg

8
55
 

1 kg

2
49
 

0,012 kg

207,50 zł/1 kg

22
59
 

1 l


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu