Lekkie cisto jogurtowe z borówkami

Lekkie cisto jogurtowe z borówkami
Desery
8-10
Łatwe
1h15min

Składniki

  • 1 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 1/2 cytryny
  • 250 ml jogurtu greckiego Carrefour
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 ml oleju Carrefour Bio
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego Carrefour
  • 150 g borówek amerykańskich
  • ( cukier puder lub zmielony ksylitol do posypania)

 

Krok 1

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski. W osobnym naczyniu mieszamy jajko z cukrem trzcinowym, sokiem z połowy cytryny, olejem oraz jogurtem. Mieszamy do połączenia się składników. Mąkę przekładamy do miski z mokrymi składnikami i dokładnie mieszamy.

Krok 2

Piekarnik nastawiamy na 170 C. Okrągłą formę o wymiarach ok 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy. Dekorujemy z wierzchu borówkami i wkładamy do piekarnika na 1 h. Przed podaniem posypujmey cukrem pudrem lub zmielonym na puder ksylitolem.