Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą
Desery
8-9
Łatwy
1 godz. 15
Ocena 3

Składniki

Ciasto:

Budyń:

Beza:

  • 500 g śliwek
  • łyżka maki ziemniaczanej

2 białka

  • 100 g cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier oraz pokrojone w drobną kostkę masło. Całość ucieramy, aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy do połączenia się składników. Formę o wymiarach ok. 20x20 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy formę ciastem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 15 min.

W międzyczasie gotujemy budyń wg instrukcji na opakowaniu. 

 

Krok 2

Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestkę. Powstałe kawałki obtaczamy w mące ziemniaczanej.

Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze kilka minut, aż piana będzie sztywna i lśniąca.

Na upieczony spód wylewamy budyń, następnie układamy śliwki. Całość przykrywamy bezą i wkładamy do piekarnika na 20 min ( 170 C.) Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 60 C i suszymy bezę przez ok. 15 min.

"Gdybym miał określić jednym słowem wyśmienite ciasto śliwkowe – dzieło mojego szefa kuchni – rzekłbym: bombowe. Jednak krucha beza, która je przykrywa, zasługuje na osobny komplement: że palce lizać!"


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

5
39
 

1 kg

7
49
 

0,2 kg

37,45 zł/1 kg

5
59
 

0,5 kg

11,18 zł/1 kg

0
59
 

0,03 kg

19,67 zł/1 kg

10
79
 

10 szt.

1,08 zł/1 szt.

3
09
 

1 l

3
29
 

1 kg

8   
99
6
99
 

1 kg

-22%

Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu