Ciasto:
Budyń:
Beza:
2 białka
Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier oraz pokrojone w drobną kostkę masło. Całość ucieramy, aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy do połączenia się składników. Formę o wymiarach ok. 20x20 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy formę ciastem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 15 min.
W międzyczasie gotujemy budyń wg instrukcji na opakowaniu.
Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestkę. Powstałe kawałki obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze kilka minut, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Na upieczony spód wylewamy budyń, następnie układamy śliwki. Całość przykrywamy bezą i wkładamy do piekarnika na 20 min ( 170 C.) Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 60 C i suszymy bezę przez ok. 15 min.
"Gdybym miał określić jednym słowem wyśmienite ciasto śliwkowe – dzieło mojego szefa kuchni – rzekłbym: bombowe. Jednak krucha beza, która je przykrywa, zasługuje na osobny komplement: że palce lizać!"
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies