Mąkę przesiewamy do miski i tworzymy wgłębienie, do którego dodajemy pokrojone w kostkę masło. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy cukier oraz doprawiamy szczyptą soli. Całość zagniatamy na gładkie ciasto (w razie potrzeby dodajemy 2-3 łyżki wody). Formujemy z niego kulę, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 min do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Formę na tartę smarujemy masłem. Wykładamy ją ciastem z lodówki. Możemy użyć kawałka papieru do pieczenia, aby powierzchnia była równa. Następnie dno dziurkujemy widelcem spód i ponownie wkładamy na 30 min do lodówki.
W tym czasie połowę obranych jabłek kroimy na cienkie plasterki. Drugą połowę kroimy na ćwiartki, następnie na mniejsze kawałki. Do rondelka przekładamy małe kawałki jabłek. Następnie dodajemy masło, sok z cytryny, miód oraz cynamon. Całość gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty jabłkowy mus. Przelewamy go na spód tarty. Wierzch dekorujemy plasterkami jabłek. Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 min. Podajemy z lodami lub bez.
Smacznego
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies